Pikantní zápas pro rozpolceného Martinse

Obafemi Martins (© elpais.com)

Už toho měl plné zuby. Dva roky strávil v Rubinu Kazaň spíše ve stínu, než na výsluní. Loni v létě proto dělal Obafemi Martins možné i nemožné, jen aby se dostal ze spárů ruského pekla. Ve svých osmadvaceti letech chtěl znovu být tím nepostradatelným střelcem, jako při svých začátcích v Interu Milán, nebo jak se mu to dařilo během tří sezón v anglickém Newcastlu. Během dvou let v Kazani totiž dostával příležitostí jen poskrovnu. Pouhých dvacet zápasů a nucený odchod na hostování do Birminghamu. Na konci srpna nakonec dosáhl svého a podařilo se mu vyvázat ze smlouvy v hlavním městě Tatarstánu. Poté, co si již vyzkoušel Serii A (Inter), Premier League (Newcastle, Birmingham) i Bundesligu (Wolfsburg) ho nesmírně sváděla touha zahrát si v další top lize starého kontinentu, kterou ještě neokusil - té španělské. Pokušení to bylo tak velké, že oželel velkou část své mzdy a spokojil se na útočníka jeho věhlasu a evropské zvyklosti s poměrně skromným kapesným ve výši 700.000 eur.

Martins se chtěl rehabilitovat ve fotbalovém světě a v dresu Levante se mu to docela daří. Nicméně šest měsíců od chvíle, co se usídlil na břehu řeky Turie, se snaží vynutit si přestup do klubu severoamerické fotbalové ligy (MLS) Seattle Sounders. V Americe ho chtějí okamžitě a jsou ochotni zaplatit tři miliony, ketré figurují ve výkupní klauzuli smlouvy, kterou uzavřel klub z Orriols a Martins, jenž by si z této sumičky odnesl celou jednu třetinu. Jenže Levante teď Martinse pustit nechce. Je si dobře vědomo toho, jak je pro tým důležitý a zároveň není možno získat v případě jeho odchodu žádnou hráčskou náhradu, neboť přestupní okno se otevře až na začátku července. Jenže vykládejte to Martinsovi, jemuž mávají před očima tlustým balíčkem dolarů, jenž by v součtu prakticky čtyřnásobně navýšil to, co si aktuálně v Levante vydělá. 

Pro všechny kluby nyní nastává rozhodující část sezóny a pro Levante tím spíš. V lize to s 35 body a dvanácti zápasy do konce soutěže vypadá celkem v pohodě, ale prezident granotas Quico Catalán pošilhává i po úspěchu v Evropě a bez Obafemiho by se akcie skromného klubu podstatně snížily. Oznámil tedy Martinsovi, jestli chce opustit klub, ať složí v sídle profesionálního fotbalu (LFP) třímilionovou klauzuli plus daně, které k tomu náleží (zhruba dalších šest set tisíc), s tím, že nemůže vyloučit sankci ze strany FIFA za vypovězení smlouvy mimo přestupní termín. Zatímco se celá kauza dostala na mrtvý bod, chtěl by být Oba Oba nadále užitečný svému týmu, byť ještě minulý týden někteří jeho spoluhráči údajně nabádali trenéra Juana Ignacia Martíneze, aby ho nestavěl do derby na Mestalle, když nemá hlavu na správném místě. JIM nakonec Martinse postavil až ve druhé půli. Dnes ale na nigerijského rychlíka čeká pěkně pikantní duel. Na Ciutat de Valencia totiž přijede jeho exmančaft - Rubin Kazaň, který zde od 21.05 odehraje úvodní duel dalšího kola vyřazovací fáze Evropské ligy. "Řekl nám, že je to velmi fyzicky zdatné mužstvo, které hraje velmi dobře v defenzívě a využívá příležitosti, které dostane, což ukázalo proti Atléticu Madrid", říká Iborra, jenž na druhou stranu, stejně jako zbytek týmu, chápe Nigerijce, že chce využít šťavnatou nabídku, která se mu rýsuje. "Beru ho jako každého jiného spoluhráče a doufám, že se bude cítit dobře a v pohodě". Na zeleném trávníku by se Obafemi Martins zcela jistě rád pomstil svému bývalému zaměstnanci a ukázal fotbalové dovednosti, které si možná tehdy jen na pár měsíců schruply. 

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace