Pinto nejstarším hráčem historie Barçy

José Manuel Pinto (© as.com)

Byla to letošní premiéra a hned historický zápis do klubových kronik. José Manuel Pinto, jenž v sobotu odchytal utkání proti Deportivu La Coruña, namísto potrestaného Víctora Valdése, se stal nejstarším fotbalistou, který kdy hájil barvy culés. A stačilo mu k tomu pouhých patnáct zápasu během jeho pětiletého pobytu na Camp Nou, aby překonal takové legendy blaugranas jakými byli Alexanco, Ramallets, Segarra, nebo Migueli. A pokud ho nezaskočí nějaké zranění, nebo nepřepadne zákeřná nemoc, bude historická numera ještě vylepšovat, neboť jednička Katalánců Valdés si musí ještě tři zápasy počkat, než mu vyprší trest za spílání rozhodčím v El Clásicu. Včera se se svými dojmy podělil i na sociální síti Twitter: "Jsem šťastný za výhru, za čisté konto a za překonání rekordu Alexanca".

Nicméně Pintova "dlouhověkost" není v této ligové soutěži, plné fotbalistů-veteránů, ničím výjimečným. Při procházení soupisek dvaceti ligových klubů totiž narazíme hned na sedm fotbalistů, kteří jsou ještě starší, než sedmatřicetiletý rodák z Puerto de Santa María: Ricardo, Palop, Movilla, Martí, Valerón, Ballesteros a Puñal. Takže se není co divit, že v tomto ročníku padl věkový rekord hned ve třech dalších klubech. Každým kolem jej navyšuje Ballesteros v Levante, jenž měl včera pauzu a Movilla, jehož čeká dnes souboj na ostří nože proti Granadě. Navíc Palop, jenž aktuálně kryje záda oblékl minulý měsíc rukavice, když mu bylo 39 let a 89 dní. Ale všechny tyto zápisy mohou být překonány v případě, jestli náhradní gólman Osasuny Ricardo naskočí ve zbývajících jedenácti zápasech alespoň jednou do branky klubu z Reyno de Navarra. Brankář, jenž se do Pamplony vrátil letos v lednu, má na krku již 41 let a 69 dní a na dosah tak zápis Carboniho z Valencie, jenž nastoupil do utkání ve 41 letech a 40 dnech svého života a drží druhou příčku v historické tabulce nejstarších ligových kmetů ve Španělsku. 

Ovšem zřejmě nedosažitelný je milník, který zanechal Harry Lowe, jenž ve svých 48 letech nastoupil do zápasu Donostia FC (dřívější název Realu Sociedad  během období druhé republiky). Stalo se tak 24.března 1935 ve Valencii, donucen okolnostmi, musel Lowe, jenž vykonával funkci trenéra, naskočit do utkání, neboť jeden z jeho jedenácti svěřenců, kteří se přesunuli do Valencie - tehdy se nesmělo střídat - vážně onemocněl.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace