Pizjuán oslavil 60 let od otevření

Ramón Sánchez-Pizjuán (© marca.es)

Stadion Sevilly Ramón Sánchez-Pizjuán v pátek oslavil výročí, první zápas se na něm odehrál přesně před 60 lety.

Stánek, který je pojmenován po muži, jenž byl prezidentem klubu 17 let, ale jeho otevření se nedožil, hostil první utkání 7. září 1958. Sevilla v něm remizovala s Realem Jaén 3-3. Kompletně dokončen byl ale až v roce 1974, kdy jeho kapacita dosahovala 77 tisíc míst, všechna pro stání.

V roce 1964 se na Pizjuánu odehrál zápas mistrovství světa mezi Španělskem a Irskem (5-1), v roce 1982 zde v rámci mistrovství světa proběhla střetnutí mezi Brazílií a Sovětským svazem (2-1) a semifinále mezi SRN a Francií (po penaltách postoupilo Německo). V květnu 1986 se na stadionu konalo finále PMEZ (předchůdce Ligy mistrů) Steaua - Barcelona, které skončilo bez branek a po penaltovém rozstřelu se radoval rumunský celek.

Pizjuán prošel několika úpravami, při poslední z nich dostal nový venkovní plášť v bíločervené barvě. Kapacita stadionu postupně klesala až na současných 44 tisíc míst.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace