Podivný případ Anderova neuskutečněného přestupu

Trojice advokátů, která zamířila do sídla LFP (© as.com)

Zřejmě nejabsurdnější historku posledního přestupové dny napsali společnými silami Ander Herrera, Manchester United a trojice advokátů firmy Laffer.

Pravdou je, že Ander Herrera je v tom poměrně nevinně. Zájem Machesteru United o jeho služby byl reálný. Red Devils s oficiální nabídkou ve výši 30 milionů eur neuspěli, Athletic je odkázal na hráčovu výkupní klauzuli ve výši 36 milionů eur. A tím začal sled událostí, které mají až tragikomický nádech.

Vedení anglického klubu údajně v ponděli odpoledne hráči oznámilo, že jej vyplatí z kontraktu a zároveň se s ním dohodlo na podmínkách pětileté smlouvy, která by mu zaručovala plat 3,5 milionu eur za každý rok.

O několik hodin později dorazila do sídla LFP (Liga profesionálního fotbalu) trojice mužů v oblecích, aby částku 36 milionů eur zaplatila. Kvůli byrokratickým problémům tak ale neučinila a odešla s nepořízenou. Manchester United následně ujistil, že zmíněné slušně oblečené trio nebylo jeho zástupci, mnohá média se dokonce nebránila označení podvodníků.

Jenže situace je poněkud komplikovanější. Šlo totiž o tři advokáty baskické právnické firmy Laffer, a sice Guillerma Gutiérreze, Álvara Reiga a Rodriga Garcíu, což je snadno ověřitelný fakt za pomoci fotografie z místa činu a webu zmíněné společnosti.

Zaplacení výkupní klauzule je složitější proces, než jen položit na stůl bankovky tvořící danou cifru. Je potřeba mít potřebné dokumenty a vyznat se ve španělském daňovém právu. A právě to je jedna ze specializací firmy Laffer, která pomáhala Bayernu Mnichov s podobným příchodem Javi Martíneze, proto se zdá být logické jejich zapojení do procesu Anderova přestupu.

Trojka advokátů tak nemusela být doslova zástupci Manchesteru United, ale mohla působit v roli prostředníka všech stran. Proč by se snažili úspěšní advokáti o podvod? Vyrojily se spekulace o tom, že anglický mistr se prostě snaží umýt si ruce nad mírně řečeno neprofesionálně vedenou snahou o Anderovo získání, proto oficiální propojení s Lafferem odmítl.

Kde je pravda? To asi dost možná nedozvíme, nicméně kauza nemá vítěze, jen poražené. Anderova situace v klubu se zkomplikovala, protože některým fanouškům se nelíbil jeho úmysl přestoupit a mohou mu to dát najevo. Takové reakce, jako v případě Fernanda Llorente se mladý záložník bát nemusí, ale... Ani Manchester United nevyhrál, přestože získal místo Andera Fellainiho. Anglický klub se choval v poslední den přestupového období zvláštně, zmateně a neprofesionálně, což ostatně potvrzuje i neúspěšná snaha na poslední chvíli zlanařit Coentrãa z Realu Madrid. Možná nejhůře dopadla společnost Laffer, která chtěla pomoci, místo toho se musí potýkat s přívlastkem podvodníků. Nebo bylo vše úplně jinak?

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace