Pomoc sestupujícím: čím bohatší klub, tím více peněz dostane

Málaga sestoupila před dvěma roky (© marca.es)

V La Lize funguje finanční pomoc sestupujícím klubům. Jak se výše "odškodného" počítá a proč platí, že čím bohatší klub, tím více peněz dostane?

Prvním jistým sestupujícím je Espanyol, jehož trápení zmírní injekce ve výši 30 milionů eur, což je historicky nejvyšší cifra. Dosavadním maximem bylo 21 milionů eur pro Málagu z předloňska. Pokud sestoupí Mallorca, obdrží jen 13 milionů eur, Alavésu by připadlo 20 milionů eur a Leganésu 18.

Vše je vysvětleno v osmém bodě ligových pravidel Španělského fotbalového svazu. Ta říkají, že v potaz se berou tři faktory, na jejichž základě se finanční pomoc sestupujícím sestaví: celkové příjmy za posledních pět let, procento získaných peněz z prodeje televizních práv a počet sezón strávených v nejvyšší soutěži (počítá se nejvýše do 25).

Ač je to politicky nekorektní, tak platí, že pro vedení La Ligy je z ekonomického hlediska výhodnější, když sestoupí chudší klub, nejlépe nováček, neboť to znamená nejmenší odstupné. Ve fondu je 74 milionů eur, a pokud by sestoupila trojice tradičních a bohatých klubů, nebyla by to dostatečná částka a soutěž by peníze musela ukrojit odjinud.

V Segundě je situace odlišná. Sestupující obdrží shodnou cifru, a to do maximální výše 1,3 milionu eur.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace