Poslední dárek

David Mateos (© marca.com)

David Mateos byl odjakživa fanouškem Realu Madrid. Stejně jako drtivá většina jeho rodiny. Vyrůstal při sledování zápasů Bílého baletu a v deseti letech se splnil jeho největší sen – dostal se do žákovského týmu merengues. A to díky Jesúsovi, strýcovi jeho otce, jenž do klubu poslal dopis, aby se mohl David zůčastnit zkoušek. Střední obránce jimi bezproblémů prošel, byť v tehdejší době vlastně ještě stoperem nebyl. Hrával na pravém kraji zálohy. První test prošel ještě na straně, ovšem na druhé prubatuře už ho posunuli na post uprostřed hřiště. „Líbil jsem se jim, ale později mě dali na stopera a už jsem tam zůstal. Navíc se mi tahle pozice začala zamlouvat. Místo stopera představuje ohromnou zodpovědnost, ale mě to vyhovovalo, i když později v Castille jsem odehrál hodně zápasů jako střední záložník“, vzpomíná.

Jeho fotbalový sen se začal pozvolna naplňovat a navíc v jeho milovaném Realu Madrid. Nicméně jeho děda Alicio se trošku vymkl rodinné tradici „madridistů“ a hrdě se hlásil k jinému klubu, Realu Zaragoza. Proč? Vysvětlení je jednoduché. Několik let totiž pracoval v Siétamu, což je město vzdálené od Zaragozy asi tak osmdesát kilometrů. Často se tak jezdil dívat na zápasy Realu do hlavního města Aragonie. A právě tam vznikla celoživotní láska jeho dědečka. „Můj děda byl vždycky fandou Zaragozy. Pamatuji si, že měl ve svém Renaultu 9 vystavenu vlaječku a já se ptal, proč fandí právě Zaragoze. Podíval se na mě a odpověděl: ´Protože se mi tenhle klub líbí“, vypráví s úsměvem na rtech David. Jednoduchá věta, která Mateose poznamenala už od malinka a způsobila, že k týmu, jemuž držel palce jeho děda, choval zvláštní sympatie. Osud, jehož kličky jsou často nevyzpytatelné a hodně křivolaké, tomu chtěl, aby se cesty Davida a dědečkova klubu letos v létě spojily, když Zaragoza získala Mateose na roční hostování. Mourinho s ním znovu nepočítal a Mateos se rozhodl hledat štěstí jinde, jak už to učinil dříve. Tentokrát se naskytla možnost jít do Zaragozy a David souhlasil.
David Mateos tak splnil sen svého dědy, jenž měl obrovskou radost, když se dozvěděl, že jeho vnuk podepsal s týmem jeho srdce. Jenže bohužel v dresu maňos ho nikdy nastoupit neviděl. Odešel dřív, než David poprvé přetáhl bílý dres přes hlavu a v den jeho oficiálního představení fanouškům zemřel. „Nikdy na to nezapomenu. Odcházel jsem z představování a moje přítelkyně Deborah mi řekla, abych okamžitě zavolal matce. Už když mi to říkala jsem věděl, že se něco stalo s dědou. A bohužel jsem se nespletl. Několik dní už ležel v nemocnici. Umřel aniž by mě mohl vidět hrát“, smutnil David.
Před cestou do Madridu zašel Mateos do El Corte Inglés, světoznámého obchoďáku, aby koupil to, co měl být poslední dárek pro jeho dědu. „Protože ještě neměl ani jeden dres Zaragozy, šli jsme a jeden mu koupili. Pak jsem ho dal sestřenici, aby s ním dědu pohřbili. Oblékli mu ho a už tak zůstane“, vzpomíná.
Zhruba o měsíc později Mateos debutoval v dresu Realu Zaragoza v Primera División. S vědomím, že na nebi má někoho, kdo jeho výkony bude sledovat hodně zblízka. „Babička mi vždycky říká ´hraj dobře, děda na tebe kouká´. Kvůli tomu a kvůli mé rodině se chci v Zaragoze prosadit a patřit mezi důležité hráče“, dodává. A Alicio se na něj shora usmívá.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace