Přemotivovaný génius

Iago Aspas (© moiceleste.es)

Iago Aspas, útočník Celty Vigo, je geniální fotbalista. Rychlý, usilovný, aktivní v celé útočné zóně. Permanentní hrozba pro soupeřovy zadní šiky. Sám je schopen zvrátit vývoj střetnutí. Jednoduše samé superlativy pro hráče, jenž je, jak se všichni shodnou, pro Celtu Vigo v současné době nepostradatelný. Bez diskuzí nejlepší fotbalista z celého kádru „celestes“, hráč zodpovědný za většinu útočného snažení souboru z Galície. Bez Iaga by byla Celta poloviční, možná ani to ne. Někteří hovoří dokonce o Aspasdependencia (závislost na Aspasovi), přívlastek, jenž sice ještě víc vynáší do nebes šikovného forvarda, ale vrhá trochu stín na zbytek kolektivu. A to nikdy není moc dobré, když jsou výsledky týmu tolik vázané na jediného hráče. Ale jak to tak bývá, vedle výčtu jeho nesporných předností má Iago taky své negativní vlastnosti.

A Aspasův problém je zejména jeho nezkrotný temperament a nevymáchaná pusa. On ji prostě na hřišti nezavře. A proč by to vlastně dělal, když si myslí, že pravda je vždycky na jeho straně? Rodák z Moañi šoupne mezi každý svůj výpad do soupeřova území nějaké to gesto rozčílení, protest doprovázený hulákáním na muže s píšťalkou, nebo praporkem. Je to zkrátka větrná smršť a tím pádem velmi snadný terč pro kolektiv soudců. Jeho hra je taková, jaká je, neboť ho pohání hypermotivace a předráždění a chtít po něm, aby filtorval svoje emoce, to by znamenalo jako byste ustřihli křídla jeho genialitě. Aspas ze sebe vydá to nejlepší, jen když otáčky jeho motoru řvou na nejvyšší možnou míru. Nezná postupný rozjezd, je výbušný a jeho výkon by nebyl takový, kdyby pracoval v úsporném režimu na půl plynu.

Včera Iago opět skóroval. Byla to již šestá branka ve třináctém zápase. Excelentní cifra na střelce takového týmu, jako je Celta, se vší úctou. Nicméně Iago mohl včera zavěsit jen díky tomu, že Paco Herrera, trenér Viga dobře vyhodnotil situaci a učinil tolik nepopulární opatření v zápase, jenž se odehrál na Balaídos minulý týden proti Mallorce. Za stavu 1:1 a zhruba dvaceti minutami před sebou, kdy se Celta vrhala do útoku ve snaze převrátit výsledkovou misku vah na svoji stranu, trenér rozhodl stáhnout z boje svého nejšikovnějšího hráče Iaga Aspase. Iago už měl na svém kontě žlutou kartu za zbytečné řeči (a ten den na něm zrovna bylo vidět, že přemotivovanost mu spíš ubližuje zevnitř) a kouč hostí, starý lišák Caparrós, to velmi dobře věděl. Tušil, že když se mu podaří anulovat Aspase, má bod prakticky v kapse. Z toho důvodu se Herrera rozhodl předejít událostem a za mohutného pískotu a výčitek tribun stáhl ze hry miláčka místních fans. Učinil hodně diskutabilní rozhodnutí. Vystřídat svého nejlepšího vojáka a jediného hráče, jenž možná mohl s výsledkem něco udělat...Jenže Paco Herrera myslel o kousek dál, než jen na zápas s Mallorcou. Rozhodl se raději ušetřit Aspase červené karty a rozhodnutí mu vyšlo náramně. Dneska, díky třem veledůležitým bodům ze Zaragozy po prvním stoprocentním triumfu na soupeřově stadiónu v aktuálním ligovém ročníku dává tohle rozhodnutí jasný smysl. 

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace