Preview 1. kola Primera División

Primera División (© laliga.es)

Fanoušci se konečně dočkali, po letním suchu se na španělské trávníky vrací ligový fotbal. Primera División 2017/2018 startuje prvním kolem.

{$PREVIEW} --START TABLE-- {match:4193977}
--END TABLE-- Jako první vyběhnou na hřiště fotbalisté Leganésu a Alavésu, staří známí, kteří spolu do Primery postoupili a dokázali se v ní udržet. Alavés ve velkém stylu, neboť byl jedním z překvapení loňské sezóny a navíc finalistou poháru, ale i výkony Leganésu si zasloužily uznání.

Domácím se podařilo udržet nejdůležitější hráče týmu a dobře ho doplnit, Ezequiel Muñoz a Javi Eraso jsou připraveni debutovat. Serantes, Siovas a David Timor jsou mimo hru, nad startem Zalduy a Guerrera visí otazník. Na stadionu Butarque se očekává plný dům, fanoušci projevili o vstupenky velký zájem.

Trenér Alavésu Luís Zubeldía naznačil, jakou zvolí základní jedenáctka. Největší otazník byl na pozici levého beka, kde začne sezónu jako jednička Alfonso Pedraza. Alavés chce zlomit prokletí stadionu Butarque, kde nevyhrál od sezóny 1997/1998. Vloni zde padl poměrem 1-2.

{$PREVIEW} --START TABLE-- {match:4193976}
--END TABLE-- Druhým pátečním zápasem je ten mezi Valencií a Las Palmas, jehož výkop byl stanoven na Mestalle na dvaadvacátou hodinu. 

Netopýři se po chabých letech pokusí vrátit na správnou kolej s koučem Marcelinem, ovšem s nedostatkem nových tváří. Klub má rozjednaných několik posil, ale zatím se mu nedaří Marcelinem požadované přestupy dokončit. V základní sestavě by neměl chybět Ezequiel Garay, jehož budoucnost podle všeho leží mimo Mestallu, Neto obsadí prostor mezi třemi tyčemi. Zbytek mužstva bude připomínat to loňské, které skončilo v tabulce Primery až ve druhé polovině. Křídelník Nani je zraněný.

Las Palmas před několika dny přišly o Kevina-Prince Boatenga, nejlepšího hráče i střelce týmu, jenž přestoupil z rodinných důvodů do Německa. Ostrované si hodně slibují od záložníka Vitola, jenž na Gran Canarii stráví první polovinu sezóny formou hostování z Atlética, a tradičně Jonathana Viery. Vicente je na marodce, Hernán v trestu.

{$PREVIEW} --START TABLE-- {match:4193969}
--END TABLE-- Celta Vigo a Real Sociedad napsaly tečku za minulou sezónou na Balaídosu, stejné týmy na stejném místě vstoupí v neděli do ročníku 2017/2018. Kouči obou celků mají společnou barcelonskou DNA.

Domácí lodivod Juan Carlos Unzué má k dispozici velmi podobný tým jako vloni, jedinou novinkou v základní sestavě by tak měl být Maxi Gómez. Ten nahradí v útoku zraněného Guidettiho, jenž si v přípravě zlomil klíční kost a několik týdnů bude mimo hru.

Eusebio má se složením úvodní jedenáctky podstatně větší problémy. Íñigo Martínez sice nakonec do Barcelony nepřestoupil, ale momentálně je zraněný. Stejně tak Rubén Pardo, Januzaj, jenž si tak na debut bude muset počkat, Guridi, Carlos Martínez a Zubeldía.

{$PREVIEW} --START TABLE-- {match:4193971}
--END TABLE-- Velký den čeká Gironu, jejíž hráči poprvé vyběhnou na trávník stadionu Montilivi (s navýšenou kapacitou o více jak 4 000 míst) jako účastníci nejvyšší soutěže. A hned na úvod prvoligového dobrodružství je čeká ostrý test v podobě návštěvy z červenobílé části Madridu.

Trenér Girony Machín dostal k dispozici mnoho posil, které by měly pomoci k dosažení cíle, jímž je záchrana. V brance nebude chybět zkušený Gorka Iraizoz, v útoku se očekávají velké věci od Stuaniho. Amagat a Juanoe nejsou k dispozici.

Atlético Madrid ohlásilo čtyři ztráty. Dvojice Thomas a Diego Godín pyká za karetní hříchy z minulé sezóny, zatímco Filipe Luís a Kévin Gameiro se potýkají se zdravotními problémy. Madriďané nebyli na přestupovém trhu kvůli trestu od FIFA aktivní, kádr proto bude stejný jako ta loňský. A to včetně hvězdného Griezmanna, jehož se podařilo udržet.

{$PREVIEW} --START TABLE-- {match:4193972}

--END TABLE-- Historie se opakuje, stejně jako vloni vstoupí do ligové sezóny hráči Sevilly a Espanyolu vzájemným duelem na stadionu Ramóna Sáncheze Pizjuána. A pokud by se znovu zrodila neskutečná 10gólová přestřelka, srdce fotbalových fanoušků by zaplesalo.

V dresu domácích poutá nejvíce pozornosti možná účast Jesúse Navase v základní sestavě, už ne s tradičním číslem 7, ale se šestnáctkou. Právě proti Espanyolu rychlý křídelník před 5 019 dny v dresu Sevilly v La Lize debutoval. Carriço a Fran Vázquez budou počínání svých kamarádů jen sledovat, oba jsou na marodce Andalusanů. Pro kouče Berizza půjde o první ligový mač na lavičce Sevilly.

Espanyol vloni na Pizjuánu prohrál 4-6 a letos doufá v lepší výsledek. Quique Sánchez Flores, dobře známý i táboru soupeře, nemohl ze zdravotních důvodů povolat Diega Lópeze, Óscara Duarte, Víctora Sáncheze a Álvara Vázqueze.

{$PREVIEW} --START TABLE-- {match:4193970}
--END TABLE-- Katedrála bude v prvním kole hostit střetnutí mezi Athleticem a Getafe, dvěma týmy s rozdílnými ambicemi. Lvi opět chtějí skončit na pohárových příčkách, pro hosty je prvořadým úkolem co nejrychlejší cesta k záchraně mezi elitou. Zvláštní bude zápas pro oba trenéry.

Domácí Ziganda povede Athletic poprvé v La Lize, kde naposledy vedl Xerez v sezóně 2009/2010, šest let sbíral zkušenosti u rezervy Athleticu. Kvůli zranění nemohl povolat Iturraspeho, s vážnou nemocí pak bojuje obránce Yeray. Oproti čtvrtečnímu utkání 4. předkola Evropské ligy na hřišti Panathinaikosu by Ziganda mohl sáhnout k některým změnám v základní jedenáctce.

Kouče Getafe Bordaláse čeká debut v nejvyšší soutěži, vedení klubu mu dalo důvěru pokračovat v čele týmu, který do Primery dovedl. Do první nominace nemohl zařadit Gorosita a Dani Pacheca, z vlastního rozhodnutí trenéra pak není ve výběru například veterán Cata Díaz. 

{$PREVIEW} --START TABLE-- {match:4193974}
--END TABLE-- Fotbalisté Barcelony vstupují do sezóny zápasem proti Betisu jen pár dní poté, co celé Katalánsko vystrašil teroristický útok. Jeho oběti budou stejně jako na všech ostatních stadionech uctěny minutou ticha, na Camp Nou ale bude nejvíce emotivní... Přispěje k tomu i jmenovka Barcelona, se kterou díky povolení od Španělského fotbalového svazu nastoupí celý tým. Dnes to bude z pohledu Barcelony o soudržnosti, nikoliv o individualitách.

Pokud jde o čiště fotbalovou stránku, tak Barcelona nezahajuje sezónu v ideálním rozpoložení. Real Madrid ji vyškolil v dvojzápase Supercopy a vysněné posily jako Dembelé nebo Coutinho zatím vyhlíží přestup do Barcelony marně. Klub získal záložníka Paulinha, ten ale kvůli nedořešeným formalitám Betis podle všeho neohrozí. Stejně jako Luis Suárez, jehož vyřadilo zranění kolena. Iniesta a Rafinha pokračují mimo hru.

Betis přes léto mohutně posiloval a některá klíčová nová jména jako Guardado či Javi García by již dnes měla nastoupit od první minuty. Naproti tomu Boudebouz, nejzvučnější z nich, si na debut v zelenobílém dresu bude muset počkat, neboť ho trápí lehčí zranění.

{$PREVIEW} --START TABLE-- {match:4193975}
--END TABLE-- Tečku za nedělním programem úvodního kola Primera División napíší fotbalisté Deportiva a Realu Madrid, kteří si to rozdají na stadionu Riazor od 22:15. Favoritem je obhájce titulu, ale Deportivo dokáže z role outsidera překvapit.

Deportivo Pepe Mela dnes bude založené na defenzivní činnosti, čemuž by měla pomoci pětičlenná záloha, a připravené vyrážit do rychlých kontrů. Carles Gil je na marodce, Fede Valverde je v klubu na hostování z Realu Madrid a kvůli klauzuli ve smlouvě nemůže proti mateřskému celku nastoupit, Çolak je v trestu.

Real Madrid sice neměl povedenou přípravu, s prvním soutěžním zápasem ale nabídl úplně jinou tvář, což nejprve poznal v Super Cupu Manchester United, po něm v Supercopě i Barcelona. Ligu tak Blancos startují se dvěma poháry v kapse. Zidane musí sestavit jedenáctku bez vykartovaného Cristiana Ronalda a zraněné dvojice Kovačić a Vallejo. 

{$PREVIEW} --START TABLE-- {match:4193968}
--END TABLE-- V pondělí jsou na programu dvě dohrávky, první z nich obstarají Levante a Villarreal, kluby, které mají stanoveny odlišné cíle pro sezónu 2017/2018. Shoda panuje ohledně rivality, neboj jde o derby, ve kterém jedni nemusí druhé a opačně.

Levante se po roce vrátilo mezi elitu a prvořadým úkolem je se v ní udržet. Kádr ještě není kompletní a do konce přestupového období se očekává jeho doplnění. Dnes je mimo hru Roger, Róber Pier pyká za karetní hříchy. Levante se může těšit na velkou podporu fanoušků, neboť udalo nejvíce sezónních vstupenek ve své historii.

Villarreal má tradičně pohárové ambice, Fran Escribá ovšem musí hned v prvním utkání řešit problémy, v posádce Žluté ponorky pro pondělní mač chybí Bruno Soriano, Sergio Asenjo, Bakambu, Castillejo, Mario Gaspar, Cheryshev a Adrián Marín, což nejsou zanedbatelné ztráty. Hodně se očekává od letních posil útočníka Carlose Baccy a záložníka Fornalse.

{$PREVIEW} --START TABLE-- {match:4193973}
--END TABLE-- O poslední mač úvodního kola nejvyšší soutěže se postarají hráči Málagy a Eibaru, jejichž souboj začne na stadionu La Rosaleda v pondělí od 22 hodin. Utkání bude zajímavé tím, že v obou klubech hrají hráči s minulostí z tábora dnešního soupeře.

V Málaze se to tyká Bastóna či Adriána, oba by měli nastoupit v základní jedenáctce a dát zapomenout na bolestivé odchody Sandra a Fornalse. Ricca, Miguel Torres, Ontiveros, Keko či Cecchini nejsou trenérovi k dispozici.

Eibar ohlásil absenci vykartovaného Escalanteho, na marodce jsou Yoel, Arbilla, Pedro León, jehož problémy s kolenem nekončí a bude mimo hru delší dobu, než se předpokládalo, Fran Rico a Nano. Pozornost poutá útočník Charles, v minulosti člen Málagy.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace