Preview: Barcelona - Manchester United

Messi a Rooney, dve největší hvězdy finále (© skysports.com)

V sobotu od 20:45 se rozhodne, který celek se stane králem starého kontinentu. V londýnském Wembley se střetnou giganti evropské kopané Barcelona a Manchester United.

Barcelona a Manchester United letos opět dokázaly, že patří mezi nejlepší týmy posledních let. Barcelona se do finále podívá potřetí za posledních 6 let, Manchester United potřetí za poslední 4 roky. Oba týmy letos ovládly své domácí soutěže, takže se hraje o ceněný double.

Cesta do Wembley

Barcelona se musela ve skupině popasovat s FC Kodaní, Rubinem Kazaň a Panathinaikosem. V osmifinále si hráči Barcelony poradili s Arsenalem, ve čtvrtfinále vyřadili sympaticky hrající Šachtar Doněck a v semifinále přešli přes odvěkého rivala Real Madrid.

Manchester United si ve skupině poradil s Valencií, Glasgow Rangers a Bursasporem, v osmifinále dokázal přehrát nebezpečný Olympique Marseille a ve čtvrtfinále vyřadil v napínavém souboji Chelsea. V semifinále si hravě poradil se Schalke.

Hvězdné kvality

Barcelona se může klasicky opřít o výkony svých hvězdných hráčů Messiho, Iniesty a Xaviho, kteří se umístili mezi 3 nejlepšími hráči světa podle ankety Zlatý míč 2010. Tihle tři hráči dokážou rozjet až smrtící kombinační fotbal, kvůli kterému je Barcelona považována za nejlepší tým všech dob. 

Na druhé straně se letos United až tolik nevěřilo, jelikož podle mnohých kritiků tým postrádal kvalitu, na kterou byli na Old Trafford zvyklí. A i když United nedisponují tolika individualitami jako Barcelona, jejich týmové pojetí jim dokáže pomoci překonat většinu překážek.

Alex Ferguson dokázal letos namíchat mix výborné defenzivy, rychlosti a síly záložní řady a ostrostí útočné dvojice Rooney - Hernández. Navíc Ferguson patří mezi staré mazáky a je o mnoho zkušenější než jeho protějšek Pep Guardiola. Ferguson věří, že našel ten správný recept jak porazit Barcelonu.

Týmové novinky

Barcelona i Manchester United mají všechny své klíčové hráče v pořádku, odpočaté a připravené na nejdůležitější zápas sezóny.

United se budou muset vypořádat s hrou Barcelony, která je založena na drtící převaze v držení míče. Odrážet neustále nájezdy Katalánců bude úkol pro brankáře Van der Sara a jeho 4 pomocníků v obraně. Stoperskou dvojici by měli tvořit Ferdinand s Vidićem, na levé straně obrany nesmí chybět Patrice Evra a o pravou stranu se postará jeden z dvojčat Da Silvových, pravděpodobně Fabio.

Záloha bude podle všeho vypadat jako v ligovém zápase proti Chelsea. Na křídlech budou operovat Giggs a Valencia, střed zálohy pokryjí Carrick a Park. Na lavičce budou na svou příležitost čekat Fletcher, Nani a Anderson. Útok je poslední zápasy neměnný, na hrotu se budou bít Hernández s Rooneym.

Obrana Barcelony nabízí jeden otazník. Představí se na levém kraji Abidal, který úspěšně překonal rakovinu jater, nebo se na jeho místo postaví Puyol a stoperskou dvojici vytvoří Piqué s Mascheranem? Pravá strana obrany je jasná, tam bude běhat Dani Alves.

Záloha se v průběhu sezony de facto neměnila. Tvoří ji staženější Sergio Busquets, který kryje záda Xavimu s Iniestou. Na pravém křídle bude Pedro a levou stranu má pro sebe rezervovanou David Villa. A před všemi největší hvězda Messi.

Zápas začíná od 20:45 v londýnském Wembley, na fair play bude dohlížet maďarský sudí Victor Kassai.

Pravděpodobné sestavy:

Barcelona: Víctor Valdés; Dani Alves, Piqué, Mascherano, Puyol; Xavi, Busquets, Iniesta; Pedro, Messi a Villa.

Manchester United: Van der Sar; Fabio da Silva, Ferdinand, Vidić, Evra; Valencia, Carrick, Giggs, Park; Rooney a Chicharito Hernández.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace