Preview Primera División 2011/2012 - Athletic

Znak Athleticu (© as.com)

Nový ročník Primera División odstartoval, přestupové okno je uzavřeno. Nastal tedy ideální čas, abychom se tým po týmu podrobně podívali na každého účastníka.

V seriálu článků formou preview jednotlivých celků, které si v sezóně 2011/2012 zahrají nejvyšší soutěže, zhodnotíme jejich aktivitu na přestupovém trhu, výsledky v přípravě a vyhlídky do nadcházejícího roku.

Začneme podle abecedy, prvním na řadě je proto Athletic Club, jeden z adeptů na umístění na pohárových příčkách.

Athletic (Trenér: Marcelo Bielsa)   -   Kompletní kádr

V Bilbau prožili rušné léto, a to zejména kvůli volbě nového prezidenta. U členů získal větší sympatie Josu Urrutia před Fernandem Garcíou Macuou, díky čemuž se stal novým mužem číslo jedna baskického celku. To přineslo i změnu na trenérské lavičce, kde úspěšného Joaquína Caparróse vystřídal Marcelo Bielsa.

Argentinský kouč odmítl během léta lukrativnější nabídky, protože dal Urrutiovi své slovo. Bielsova chuť pracovat v týmu podobnému Athleticu je jedním z klíčů možného úspěchu. Za ten by bylo považováno alespoň vyrovnání loňského šestého místa. A samozřejmě co nejdelší túra v Královském poháru, v němž Athletic na rozdíl od mnoha jiných mužstev obvykle své opory nešetří.

Pod Bielsou se dá očekávat změna herního stylu. Zatímco Caparrós se vyžíval v hře po anglicku, tedy přímý fotbal s míči létajícími do vápna ze všech stran, Bielsa by Lvům rád vtiskl trpělivější přechod do útoku s větším důrazem na kombinaci.

Kádr obou koučů je srovnatelný, neboť Athletic tradičně patří mezi nejméně aktivní účastníky přestupového trhu. Jedinou novou tváří je mladá hvězda Ander Herrera, za něhož putovalo do Zaragozy 7,5 milionu eur. Velkým plusem je setrvání trojky Javi Martínez, Andoni Iraola a Fernando Llorente, kolem kterých už nějaký ten pátek krouží řada evropských velkoklubů. Zůstali i Koikili a Aitor Ocio, přestože je Bielsa označil za přebytečné. Z odchodů je potřeba zmínit Pabla Orbaize a Ustaritze, dva zkušené fotbalisty.

Přípravné období měl Athletic nevýrazné, ale to je u týmu, který prošel změnou trenéra, obvyklé. Baskové prostě budou potřebovat čas, aby vstřebali jiné fotbalové myšlení Marcela Bielsa. Pokud se jim to povede, může se tato spolupráce stát jedním z lákadel letošní Primery.

Přípravné období

Datum Stadion Soupeř Výsledek Poznámka
20. 7. 2011 Luis Suñer Pico Alzira 3-0  
23. 7. 2011 St. Mary´s Werder Brémy 2-1 Hráno na 45 minut
23. 7. 2011 St. Mary´s Southampton 2-0 Hráno na 45 minut
31. 7. 2011 Lasesarre Catania 3-1  
1. 8. 2011 Urritxe Amorebieta 2-1  
6. 8. 2011 White Hart Lane Tottenham 1-2  
8. 8. 2011 Las Llanas Sestao River 1-2  
11. 8. 2011 El Plantío Valladolid 2-2  
12. 8. 2011 Arlonagusia Lemona 0-2  

Změny v kádru a pravděpodobná sestava

Přišli - Ander Herrera (Zaragoza).

Odešli - Urko Vera (Hércules), Pablo Orbaiz (Olympiacos), Galder Cerrajería (Murcia), Ustaritz (Betis), Íñigo Díaz de Cerio (Numancia), Mikel Balenziaga (Valladolid), Ion Vélez (Girona).

Mezi třemi tyčemi je jasnou jedničkou Gorka Iraizoz, vedle něhož bude sbírat zkušenosti mladý Raúl Fernández.

Krajní beci Andoni Iraola a Xabi Castillo rovněž vypadají jako stabilní články základní sestavy. O dvě pozice stoperů bojuje trojka Ekiza, Amorebieta a Mikel San José.

Javi Martínez, Carlos Gurepgi a mladík Iker Muniain tvoří osu zálohy, ke které se připojí nová akvizice Ander Herrera.

To by mohlo znamenat hru na jediného hrota. A protože Fernando Llorente má místo na hrotu předplacené, Gaizka Toquero bude tím, koho bude příchod Andera stát nejvíce minut na hřišti. 

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace