Při udílení Zlatého míče 2022 bude La Liga dominovat

Zlatý Míč 2022

Karim Benzema, Thibaut Courtois, Gavi a Alexia Putellas. To jsou čtyři jména, která by si, pokud nedojde k neočekávanému zvratu, měla dojít v pondělí večer pro prestižní ocenění na pařížském galavečeru. Tou hlavní je pochopitelně Zlatý míč, jehož favoritem není nikdo jiný než útočník Realu Madrid, Karim Benzema. Ani ostatní ceny ale neopustí španělskou soutěž, jenž v minulé sezóně kralovala evropskému fotbalu.

Hráči Realu Madrid, Karim Benzema a Thibaut Courtois a zástupci rivala z Barcelony, Gavi s Alexií Putellas, by se na večerním udílení cen v Théâtre du Châtelet v Paříži měli stát hlavními protagonisty a převzít individuální ocenění pro nejlepšího fotbalistu, fotbalistku, mladého hráče a brankáře.

Všichni čtyři favorité na zisk trofejí hrají ve španělské nejvyšší lize, které tak vrací potřebný lesk. Zlatý míč sice získá Francouz, ale to vlastně nikomu nevadí. Důležité je, že si pro trofej nejlepšího hráče uplynulého roku došel v dresu Bílého baletu. Benzemův spoluhráč, Gavi, si večer převezme ocenění pro nejlepšího mladého hráče, Kopa Trophy, kterou v loňské sezóně převzal Pedri. Potvrzuje se tím, jak skvělou práci s mládeží dlouhodobě odvádí španělské týmy, jmenovitě Barcelona.

V boji o Zlatý míč zůstali v osudí také Mané, Lewandowski a Mbappé, ani jeden z nich ovšem podle časopisu France Football, který prestižní ocenění uděluje od roku 1956, nedosáhl kvalit a úrovně francouzského reprezentačního útočníka. Karima Benzemu od prestižní ceny už v roce 2021 dělil jen krůček, nakonec ale skončil těsně pod stupni vítězů, na kterých stáli Messi, Lewandowski a Jorginho, o rok dříve se Zlatý míč neuděloval.

Madridský útočník jde ve šlépějích Luky Modriče, který narušil dlouholetou nadvládu dua Messi-Ronaldo. Blízko k úspěchu měl před dvěma lety i polský útočník Robert Lewandowski, nicméně o individuální trofej ho připravila pandemie.

Karim Benzema se stal v minulé sezóně s 27 góly držitelem Pichichiho trofeje pro nejlepšího střelce španělské ligy, s patnácti góly dominoval střelcům také v Lize Mistrů, ale především byl vůdčí postavou Realu Madrid, který dovedl k zisku ušatého poháru. 

Ústřední postavou Realu Madrid byl v nejednom utkání také brankář Thibaut Courtois, který si ocenění pro nejlepšího gólmana odnesl již z Mistrovství světa, ale Jašinova trofej mu unikala. V posledním roce připadla Italovi Donnarummovi a rok předtím si ji vychytal Alisson. V loňské sezóně už ale belgický gólman konkurenci neměl a po právu poputuje ocenění do jeho rukou.

I v případě Kopa Trophy zůstaneme ve španělské soutěži. Po Pedrim, De Ligtovi a Mbappém si na cenu pro nejlepšího mladého hráče sáhne hráč Barcelony Gavi, který tak vystřídá svého spoluhráče Pedriho. Mladý záložník porazil konkurenci Adeyemiho, Bellinghama, Gravenbercha, Nuno Mendese, Musialy, Camavingy, Gvardiola, Wirtze a Saka.

Katalánský klub touží i po zisku poslední trofeje galavečera. Zlatý míč pro nejlepší fotbalistku planety by již podruhé měla získat Alexia Putellas, barcelonská kapitánka. Bylo by to jednoznačně po zásluze, protože Alexia dovedla tým k zisku treble (liga, pohár, superpohár) a v kontinentální Lize mistrů skončila svou pouť až ve finále na kopačkách vítězek z Olympique Lyon. Alexii Putellas ale mohlo hřát alespoň potěšení ze zisku individuálního ocenění pro nejlepší hráčku soutěže.

Více informací o Realu Madrid najdete na BilyBalet.cz

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace