Případ Vinicius dostal mezinárodní rozměr, vyjádřila se k němu i UEFA

Vinicius Junior v utkání Realu Madrid ve Valencii

Rasistické urážky brazilského útočníka Realu Madrid, Vinicia Juniora, kterým mladý hráč čelí téměř každý zápas a jež se v posledních měsících stupňují a vygradovaly v ligovém utkání Bílého baletu ve Valencii, které Vinicius po červené kartě v nastavení druhého poločasu utkání nedohrál. Ligová federace později karetní prohřešek odvolala, z „agresora“, kterému vyjádřili pochopení i další hráči z celého světa, udělala oběť a k případu se vyjádřila také UEFA.

Soutěžní výbor španělské ligy oznámil zrušení červené karty, kterou Vinicius uviděl v závěru utkání ve Valencii, s odůvodněním, že kamerové záznamy předložené hlavnímu rozhodčí pro posouzení situace byly neúplné, vytržené z kontextu a neobjektivní.

Události, které se odehrály ve Valencii způsobily ve španělském fotbale velký rozruch, který do zahraničí přenesl obraz země coby velmi rasistické. Některé Viniciovy postoje na hřišti mohou, ale nemusí být odsouzeníhodné, ale to, co dělá špatně, nelze stavět na úroveň neustálých rasistických urážek, kterých se mu dostává, aniž by útočníci byli potrestáni. Když madridská prokuratura zaregistrovala výkřiky „Viniciusi, jsi opice“, při příjezdu autobusu Realu ke stadionu Atlética, stížnosti byly odloženy s odvoláním se na rivalitu a to, že byly pouze ojedinělé.

Ti stejní lidé, se ale objevují i na ochozech ligových utkání. Nejsou to celé tribuny, jak tvrdí trenér Ancelotti, ale je jich dost na to, aby je slyšel Courtois v brance, ale ne rozhodčí. Dost na to, aby je zaregistroval Vinicius, ale opět unikají arbitrovi. To, co se stalo ve Valencii, se stalo již mnohokrát, ale tentokrát to Vinicius nenechal být.

Případ Vinicius šokoval celý svět. Kromě reakcí ve španělské La Lize nebo v rodné Brazílii, se ke stížnosti na rasistické urážky připojilo mnoho dalších zemí. K věcí se vyjádřil francouzský tisk, anglická Asociace profesionálních fotbalistů, Gianni Infantino, prezident Fifa, i UEFA. Ta podle DailyMail vedla naléhavá jednání o veřejném postoji k nechutným rasistickým urážkám, kterým byl vystaven útočník Realu Madrid. Až do úterý panoval pocit, že je to interní záležitost španělského fotbalu. Význam Viniciova případu je však celosvětový a postoj veřejnosti se může v příštích dnech velmi změnit. UEFA nyní projednává další kroky v boii proti rasismu, proti kterému se veřejně staví od roku 2008 v kampani „Respekt“.

Více informací o Realu Madrid najdete na BilyBalet.cz

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace