Real má do budoucna vystaráno

Generační obměna Realu Madrid je v běhu a pokud se Bílému baletu své mladíky podaří udržet, pak má o budoucnost vystaráno. Mladá krev středeční pohárové semifinále s Manchesterem City rozhodla a dokázala, že na hřiště a do základní sestavy patří.

Real Madrid se probojoval do finále Ligy mistrů po ještě velkolepějším obratu než v předchozích případech. Proti PSG Real potřeboval 90 minut na to, aby otočil ztrátu 1:0, proti Chelsea bylo nutné prodloužení a proti City už Real potřeboval předvést kousek hodný mistra. Dvojité salto s otočkou v podobě dvou branek během jedné minuty a pečetícího gólu v prodloužení. City už se vidělo jako finalista, ale chyba lávky. Hosty pohřbilo nabuzené Santiago Bernabeu a zejména mladý tým, který závěr zápasu ovládl.

Generační obměnou si prochází každý fotbalový klub a i v Realu bylo nutné podstoupit určité změny. Přechody od nadějných mladíků ke zralým fotbalistům nebyly vždy jednoduché a v mnoha chvílích se zdálo, že investice vložené do hráčů mohly být ztrátou, ale rozhodnutí svěřit se do rukou mladých pušek se nakonec ukázalo jako správné. V závěru utkání, kdy Real předvedl fantastický obrat, na hřišti byla tato sestava: Courtois, Carvajal, Militao, Nacho, Mendy, Camavinga, Valverde, Rodrygo, Asensio, Vinícius a Benzema. Věkový průměr 25,9 let.

Zajímavé je, že první tři střídání v utkání padla na záložníky, ze hřiště tak postupně odešli Kroos, Modrič i Casemiro, tedy mozek Realu, který se podepsal pod tři tituly v Lize mistrů. Ancelotti ale moc dobře viděl, že střed pole už je unavený a potřebuje novou krev. Neváhal tedy za ně poslat do pole Rodryga (21), Asensia (26) a Camavingu (19). Carlo Ancelotti jen nerad odpovídá na otázky o tom, jak se Real popasuje s odchodem hvězdné zálohy, ale přiznává, že štafeta je připravena a je zřejmé, že v příští sezóně budou mladíci sbírat čím dál více minut na úkor stárnoucí zálohy. „Kroos, Modrič a Casemiro odvedli za 70 minut skvělou práci, ale věděli jsme, že by je to na konci mohlo stát až moc sil. Budoucnost Madridu je zajištěna, tito tři budou pokračovat dál a za nimi čekají hráči velkých kvalit,“ potvrdil generační obměnu italský trenér.

 

Federico Valverde

Uruguayský záložník byl nedílnou součástí madridského mládežnického systému a byl zapůjčen do Deportiva, aby získal zkušenosti v zápasech první ligy. Po návratu do Realu se zatím těžko prosazuje a zranění mu nepomáhají, ale proti Manchesteru City Carlo Ancelotti ukázal, že s Valverdem počítá a může ho stavět na pozici falešného křídla případně pravého beka. „Sezónu jsem začal jako střídající hráč a pak jsem vybojovanou pozici ztratil a nehodlám ji ztratit znovu,“ okomentoval své působení na hřišti Valverde.

 

Eduardo Camavinga

Mladý francouzský záložník překvapil i samotného Ancelottiho. Přišel z Rennes za 40 milionů eur v pouhých 18 letech, a v sezóně, která pro něj měla být adaptační, už v prvních měsících ukázal své schopnosti, ale také přílišnou impulzivitu. Liga mistrů pak světu ukázala Camavingu v tom nejlepším světle. Neexistuje snad větší křest ohněm než utkání v Lize mistrů a Camavinga dokázal, že se do týmu Realu dokázal začlenit perfektně. Závěr sezóny je pro francouzského záložníka povzbudivý, uvidíme, zda dostane více prostoru i do budoucna.

 

Ferland Mendy

V obraně neměl francouzský obránce svůj nejlepší den, nicméně investice ve výši 48 milionů eur za Mendyho je více než oprávněná. Pokud má francouzský obránce ideální den, je v obraně nepřekonatelný a nedostižný. Nicméně příchod Rüdigera v létě posune Alabu na levou stranu obrany a z Mendyho by se mohl stát věčný náhradník.

 

Eder Militao

Brazilský záložník s cifrou 50 milionů eur do loňské sezóny anskočil s mnoha otazníky a zakončil ji jako střídající hráč. V té letošní se z něj stal obránce a v utkání s City zářil. Byl dokonce velice aktivní i v útoku, přestože se mu nepodařilo probojovat se do zakončení. V obraně mu byl věčným stínem „veterán“ Nacho, který nad mladým Brazilcem držel ochranou ruku a je mu výborným mentorem.

 

Vinicius junior

Jestli někdo neměl úplně dobrý den, pak to byl Vinicius, který sice několikrát hrozil přečíslením, ale v zakončení se hodně ztrácel a na začátku druhého poločasu promarnil svou největší šanci, nad jejíž exekucí doteď fanoušci kroutí hlavou. Jeho neustálé útočení na křídle ovšem bylo pro Madrid požehnáním, protože City dělalo problémy ve chvílích, kdy se hosté potřebovali nadechnout. Když Vinicius přišel za 45 milionů eur z Flamenga, zdálo se, že je jeho cena nadhodnocena, ovšem opak je pravdou. V letošní sezóně vyrostl v hvězdu první velikosti a má na svém kontě už osmnáct branek a devatenáct asistencí.

 

Rodrygo

To nejlepší na konec. Hrdinou středečního večera a posledních utkání Realu Madrid je bez pochyby Rodrygo. V letošním ročníku Ligy mistrů si brazilský útočník připsal již pět branek, což je pozoruhodné, protože Rodrygo ve většině případů naskakuje do utkání z lavičky. 40 milionů eur za hráče na lavičku se zdálo odborníkům příliš mnoho, ale Rodrygo se za důveru dokáže odvděčit. Proti City si věřil více než kdokoliv jiný a dokázal svůj tým poslat do finále Ligy mistrů. Rodrygo je jen o něco málo mladší než Vinicius, oba dva budou ale nedílnou součástí budoucnosti Realu. A k první trofeji v Lize mistrů brazilským dvojčatům chybí už jen poslední krok.

 

Další aktuální novinky o Realu Madrid a exkluzivní články najdete na BilyBalet.cz


Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace