Rekordman Undiano Mallenco ukončil kariéru rozhodčího

Undiano Mallenco (© marca.es)

Sobotní finále Copa del Rey mezi Barcelonou a Valencií bylo posledním zápasem Undiana Mallenca v kariéře rozhodčího.

Zkušený arbitr dosáhl věkového limitu 45 let a po devatenácti letech nejvyšší soutěži pověsil píšťalku na hřebík. Učinil tak jako rekordman s 348 odřízenými zápasy v La Lize, čímž výrazně překonal dosud prvního Iturralde Gonzáleze (291 zápasů). V Primeře debutoval v září 2000 jako nejmladší sudí v 26 letech (v roce 2017 jej v tomto ohledu překonal Alberola Rojas).

Undiano Mallenco pískal tři finále Copy, od roku 2004 byl mezinárodním rozhodčím, vrchol kariéry zažil na mistrovství světa 2010, na němž rozhodoval tři zápasy.

Navarrský arbitr shrnul v rozhovoru pro deník Marca těžký úděl rozhodčího: "Nejhůře se pískají okresní ligy. Nastoupíte tam jako sedmnáctiletý a musíte si získat respekt starších hráčů. Navíc je to fotbal plný nákopů, kdy je těžké sledovat balón a uhlídat ofsajdy. Často jste terčem nadávek, až se sám sebe ptáte, jestli to má smysl. Když postoupíte do nejvyšší soutěže, sledují vás média. Dříve jich bylo deset, dnes stovky a k tomu sociální sítě. Ale naučíte se to neřešit. Během kariéry jsem byl obviněn, že jsem antimadridista, anticulé, anticokoliv... Chápu, že vášeň k fotbalu patří, ale stejně vás to mrzí. Naštěstí se to zlepšilo a dnes už moc neslyšíte, že by rozhodčí byl spojován s nějakým klubem."

"Rozhodčí je mimo domov asi 150 dnů v roce, vídám častěji své asistenty než děti. Přišel jsem o jejich narozeniny, rodinné oslavy... Má žena je svatá."

Undiano také prozradil, se kterými hráči to měl nejtěžší a kdo mu naopak práci ulehčoval: "S některými hráči je to těžší než s jinými. Některé týmy určí dva hráče, kteří na vás mají neustále vytvářet nátlak, mluvit s vámi, abyste se z toho zbláznil. Nerad jmenuji, ale pamatuji si na Karpina a Mostovoie. Jeden na vás šel z jedné strany, a když zmizel, objevil se hned druhý. Ale vždy se chovali s respektem. Pak máte fotbalisty, kteří jsou úžasní. Jako Valerón. Ten byl skvělý. Myslím, že nikdy nedostal kartu. Nebyl důvod."

Undiano Mallenco patřil mezi nejlepší španělské rozhodčí, i proto zůstane nadále ve spojení s La Ligou. Brzy by se měl stát členem týmu Technické komise rozhodčích Španělského fotbalového svazu.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace