Robinsonovy historky: na mapě hledal Osasunu, ušatý pohár zapomněl v obchodě

Michael Robinson (© marca.es)

Před dvěma dny zemřel Michael Robinson. Jako hráč strávil ve Španělsku jen krátkou dobu, jméno si v zemi udělal zejména jako rozhlasový a televizní komentátor.

Irský útočník strávil poslední dva roky kariéry v Osasuně a ve Španělsku po konci s fotbalem zakotvil. Vysoce ceněný byl zejména jeho televizní pořad Informe Robinson, který hledal ve fotbale zajímavé příběhy a doplňoval je množstvím detailných faktů, podílel se i na rovněž známém El Día Después. V médiích působil třicet let, namluvil také několik reklam a daboval jednu z postav v animovaném filmu Shrek.

Robinson podlehl v 61 letech rakovině a zanechal za sebou řadu úsměvných historek. Jako když v jednom z obchodů na letišti zapomněl po vítězství s Liverpoolem v Lize mistrů 1984 ušatý pohár. "Strávili jsme tu noc v Římě, a protože je ušatý pohár hezký a těžký, musel ho někdo hlídat. Když jsme se chystali nastoupit do letadla, zahlédl jsem v obchodě značku cigaret, kterou kouřila matka. Šel jsem koupit karton a rychle do letadla. Když jsem do něj nastoupil, kapitán Graeme Souness se mě zeptal, kde mám pohár. Běžel jsem pro něj tak rychle, jak ještě nikdy v životě. Představte si, že byste přiletěli do Liverpoolu a neměli fanouškům co ukázat..." vyprávěl.

Také k angažmá v Osasuně se váže zábavný příběh. "Hledal jsem Osasunu na mapě a nikde nic. Myslel jsem si, že Osasuna (klub sídlí ve městě Pamplona) je město i v době, kdy už jsem s týmem trénoval. Uměl jsem říci jen ahoj, sbohem, prosím a pivo. Čili to nejpotřebnější," vzpomínal. "Když jsem byl v hotelu, přišel ke mně jeho ředitel Pedro Mari Zabalza a řekl mi, že trénink je v 11 dopoledne. Když jsem druhý den přišel na trávník, vidím ředitele hotelu v teplákovce, jak si kope s míčem. Byl zároveň trenérem týmu."

"Když jsem se vrátil domů, ptala se mě žena, co na tým říkám. Odpověděl jsem jí, že určitě sestoupíme, že nás nezachrání ani Spiderman a že bychom potřebovali nějakého útočníka z Liverpoolu. Zeptal jsem se jí, jak se jí líbí Osasuna. 'Osasuna neexistuje, klub je z Pamplony,' řekla. Aha, Hemingway (Pamplona byla oblíbeným místem amerického spisovatele)!"

Robinson měl vždy rád anglický styl fotbalu, svérázně ho porovnal s tím španělským: "Anglický fotbal je asi tak kreativní jako je Herodes dobrou chůvou. Nepovedená tiki-taka by vyprázdnila anglické stadiony. Nechodíme na fotbal, abychom sledovali děti, jak si hrají s míčem, já chci vidět krev!"

Někdejší reprezentant také zlehčoval kritiku z řad fanoušků: "Jsem kuriózní postava, protože v Barceloně mě vnímají jako fanouška Realu Madrid a v Madridu jako fanouška Barcelony. A ve Valencii záleží na tom, kdo je zrovna v čele tabulky."

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace