Rozhovor s José Ramónem Sandovalem

José Ramón Sandoval slaví se záložníkem Movillou (© as.com)

José Ramón Sandoval letos debutoval jako trenér v profesionální soutěži, a to nadmíru úspěšně. S Rayem Vallecanem postoupil do Primery.

Liga skončila, cíl byl splněn. Jak strávíte léto?
Je těžké úplně vypnout a neřešit fotbal, ale chci strávit deset dní s rodinou, ať to bude kdekoliv. Ale ještě předtím je potřeba pracovat, připravit se na novou sezónu, protože kdyby to tak nebylo, nebyly by to pro mě klidné dny.

Jak hodnotíte skončenou sezónu?
Cum laude, výborně. Se všemi těmi problémy, co jsme měli, nemohla být lepší. I fanoušci to ocenili, což je důkaz, že jsme udělali vše správně. Je to pro mě neskutečné a dojemné.

Během sezóny jste řekl, že si nemůžete užít vše, co byste v prvním roce trénování v profesionální soutěži chtěl.
Bylo pro mě složité se od všeho izolovat, ale i tak jsem si našel čas si trénování prvního týmu a postup užít. Pozitivní momenty jsem si vychutnal.

Měl jste obavu, že problémy mužstvo položí?
Vůbec nikdy. Věřili jsme v to, co děláme, což nás dostalo až tam, kam jsme si přáli.

Jak jste dokázal odvést tým od problémů?
Zejména lidským přístupem, být na straně hráčů, pochopit je. Snažil jsem se být spravedlivý při skládání sestavy a zároveň jsem nechtěl, aby si myslel, že jsem člověk v kabině, co hráče jenom hodnotí. Mým cílem bylo pomáhat každému, abychom společně mohli dosáhnout na náš cíl. Vždy jsem každému říkal pravdu do očí a oni neustále dokazovali, že jsou skvělými profesionály.

Co bylo klíčem k postupu?
Nikdy se nevzdat a cítit podporu fanoušků, kteří pro nás byli motorem.

Kdy jste začali věřit v postup?
V přípravě před sezónou. Věděli jsme, že odhodláním a tvrdou prací toho můžeme dosáhnout. V šatně se o ničem jiném nemluvilo.

Jaký máte vztah se současným majitelem?
Normální. Je to vztah, ve kterém se mnoho nestýkáme, ale jasně jsme si vše vyříkali, aby nedošlo k nějakému omylu. Máme stejný cíl, udělat tento projekt co nejúspěšnějším. Musí být jasné, že očekávání souvisí se soutěží, v jaké budeme.

Dohoda o prodloužení spolupráce je hotová.
V podstatě ano, všechny strany souhlasí, zbývá už pouze podpis. Musíme začít pracovat, protože nemůžeme nabrat ztrátu při shánění posil. Nejsme klubem, který se může ohánět peněženkou, hráči proto musí cítit náklonnost k hraní ve Vallecas. Bez toho to bude velmi těžké.

Jak se přesvědčuje hráč, aby šel po těch všech problémech hrát do Raya?
Musí věřit projektu a sám sobě. Chtít se zlepšovat a vědět, že tady jsou fanoušci, kteří budou v každé chvíli stát za ním. Rayo může být odrazovým můstkem do dalšího života.

A jak přesvědčíte současné hráče, aby zůstali?
Viděli, jak se tady pracuje a že mají vždy podporu. Ale vždy může přijít někdo se šekem, s tím nemůžeme bojovat.

Jakou roli budou hrát v tomto projektu odchovanci?
Obrovskou. Už letos byli velmi důležitou součástí, v přípravě byli klíčoví, měli svoji roli. Věděli, že s nimi počítám. Díky tomu si hráči prvního týmu nemohou být ničim jistí.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace