Rozhovor s Lionelem Messim

Lionel Messi (© as.com)

Držitel Zlatého míče Lionel Messi se rozpovídal o své současné výkonnosti, ale také o formě Barcelony, která může získat třetí ligový titul v řadě.

Co pro vás znamená, že jste nejmladším hráčem, který získal Zlatý míč dvakrát po sobě?
Velkou radost. Už když sem vyhrál první, tak to byla velká chvíle. S druhým jsem se dostal po bok skvělých fotbalistů, kterým se to také povedlo, což je pro mě čest.

Vždy jste říkal, že si chcete udržet výkonnost z posledních dvou let. Vidíte se s dalšími třemi, čtyřmi nebo pěti Zlatými míči?
Nevím. (smích) Kéž bych ještě nějaký získal, ale pokud ne, tak se nic neděje. Chtěl bych si udržet tuto výkonnost a vyhrávat s Barçou další tituly, což je to, co mě nejvíce zajímá.

Je pro Messiho největším oceněním, že jeho spoluhráči včetně Xaviho a Iniesty říkají, že je nejlepší hráč světa, proto je trofej ve správných rukou?
Ano, bezpochyby. Moji spoluhráči mě podporují a říkají o mně pozitivní věci, což mě nesmírně těší a dodává mi to klid. Všichni mi gratulovali, měli z toho radost a chtěli se se mnou a Zlatým míčem vyfotit. To mi udělalo velkou radost.

Považujete se za lepšího fotbalistu než v roce 2009?
Myslím, že ano. V některých aspektech hry jsem se oproti loňsku zlepšíl, což je dobré. Každým rokem se zlepšovat a učit se stále nové věci, je důležité. Kéž bych v tom pokračoval.

Vidíme, že chválou se nenecháváte unést, ale jak je to s kritikou? Motivuje vás?
Ano. Od pozitivní i negativní kritiky se snažím být stranou, ale ty špatné se ke mně vždy dostanou. (smích) Uznávám, že mě motivují. Chci je umlčet a růst i z osobního pohledu.

Guardiola prohlásil, že nemá žádnou zásluhu na tom, že jste nejlepší hráč světa. Myslíte, že byste získal Zlatý míč bez Guardioly?
Guardiola mi toho dává strašně moc, a to hned od prvního rozhovoru, který jsme spolu měli. Pamatuji si, jak mi řekl, že pod ním budu dávat tři nebo čtyři góly za zápas, protože tomu bude odpovídat styl hry a pozice na hřišti, kterou mi dá. Dal mi vše. Rijkaardovi jsem taky hodně vděčný, ale pod Guardiolou jsem se obrovsky zlepšil.

Mužstvo hraje skvěle. Myslíte, že pod Guardiolou předvádí dosud nejlepší fotbal?
Možná ano. V každém zápase se zlepšujeme v malých detailech. Každý rok musíme vymýšlet nové věci, aby nám soupeři nedokázali zabránit v naší hře, díky čemuž stále fotbalově rosteme.

Může se opakovat triplete (vítězství v lize, poháru a Lize mistrů) z před dvou let?
Lepší je jít krok za krokem, jsme teprve v lednu. Musíme využít dobré formy, kterou máme, ale na podobné úvahy je příliš brzy. Jisté je pouze to, že chceme o každou trofej bojovat do poslední chvíle.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace