S nahrazením Llorenteho si nedělám hlavu

Kike Sola (© deia.com)

Jeho přestup uspokojil všechny zainteresované strany. Osasuna potřebovala peníze, Athletic zase hráče do útoku a on se chtěl vrátit do Bilbaa, které musel po šesti letech strávených v akademii Lezama opustit. Kike Sola, nový útočník Athleticu Bilbao v klidu odpovídal na všechny položené otázky.

Vaše svatební cesta vyšla dokonale. Kromě toho, že jste vstoupil do manželství, tak jste ještě podepsal smlouvu s Athleticem. Jaké to byly okamžiky?
Zrovna jsme byli s manželkou v Africe a je pravda, že to bylo léto plné důležitých momentů. Čerstvě ženatý, přestup do Athleticu. Bylo to dokonalé léto. Jsem velmi spokojený, nadšený a natěšený do práce. 

Už jste měl dostatek času vstřebat změnu klubu?
Ano. Vracím se na místo, které znám, kde jsem strávil šest let. V kabině jsem se potkal s lidmi, kteří již tehdy byli v Lezamě a s některými jsem hrál i za reprezentaci Baskicka. Jsou to známí, a abych řekl pravdu, spoluhráči mi to tady hodně ulehčují. S aklimatizací nebude žádný problém, protože je to skvělý tým, naplněný ambicemi, touhou a na to si člověk zvykne mnohem dřív. Tím prvním, jenž toho dosáhne je trenér, tím jak plánuje tréninky, nadšením, intenzitou. Jsme mladí lidé, kteří mají touhu dosáhnout něčeho velkého.

Co vás překvapilo na Ernestu Valverdem?
Hodně mě překvapilo, jak je blízký. O všech věcech má zcela jasno a dokáže to předat. Působí na mě velmi inteligentním dojmem a během doby, co s ním pracujeme, klade důraz na spoustu věcí. Je to velký detailista a to se zcela jistě ukáže i na trávníku.

Už vám kouč řekl, co od vás bude chtít?
Ne. Teď jsme tady od toho, abychom trénovali, chytit co nejlepší formu a až nakonec trenér rozhodne o způsobu hry. Zatím mě nezajímá, jestli budeme hrát na jednoho, nebo dva útočníky. Jediné, co mě teď zajímá, je nabrat odpovídající fyzičku a snažit se přizpůsobit novému mužstvu.

Když jste v dorostu opouštěl Lezamu, tušil jste, že je to pouze nashledanou?
Pro mne to bylo úžasné období, krásné, protože všechny mé vzpomínky z dětství patří do Bilbaa a to je velmi pozitivní. Stalo se pouze to, že jsem byl dítě a viděl jsem věci jinýma očima. Chtěl jsem hrát a byl jsem daleko od své rodiny. Jenže jsem dospěl a vidím to teď zase jinak. V Leioe mám svoji „rodinu“, která sice není pokrevní, ale jako by byla. Udržuji zde také spoustu přátelství a na to nikdy nezapomenu.

Udržujete pořád kontakty s „adoptivními rodiči“?
Až doposud jsem vždycky tak čtyřikrát do roka strávil pár dní s mojí druhou rodinou. A i oni jezdí za mnou do naší vesnice. Tady v Bilbau mě vždycky přivítali vřele, podporovali. Od prvního dne mi nechybělo nic. Jsem tady jako doma.

Váš příchod se kryje s odchodem Llorenteho. Cítí kvůli možnému srovnávání jistý tlak?
Vůbec. Přišel jsem do Athleticu být jedním z týmu, skromně pracovat a vůbec si nedělám hlavu z toho být náhradou za Fernanda Llorenteho. Budu se snažit dennodenně pracovat, aby mne nikdo s nikým nesrovnával.

Konkurence Adurize bude, zdá se, pěkně tvrdá. Minulý rok pokořil svůj střelecký rekord v Primera División...
Všichni Aritze známe. Je to skvělý střední útočník, komplexní, pro mne jeden z nejlépe vybavených. Je dobrý po technické stránce, hraje výborně hlavou, dobře se přizpůsobí všem typům útočných akcí, které může realizovat útočník. Konkurence bude tvrdá, ale to je přínosné. Máme velmi dobrý vztah a oba dva můžeme týmu hodně přispět.

Kde se cítíte lépe? Sám na hrotu, nebo jako druhý útočník, trochu posunutý k lajně?
Vždycky jsem hrál vepředu, hrot, ale přizpůsobím se tomu, co trenér rozhodne.

Neobáváte se nepřátelského přijetí až Athletic zavítá na El Sadar?
To nevím, zatím jsem nad touhle možností příliš nepřemýšlel. Doufám, že mě lidé přijmou dobře, že pochopí situaci. Pro dres Osasuny jsem odevzdal úplně všechno, po celou dobu, co jsem tam hrál a věřím, že by měli být vděčni za všechno. Teď bráním dres Athleticu a když přijde zápas proti nim odevzdám se až do poslední kapky potu.

Ziganda o vás vedení Athleticu podával velmi dobré informace...
Cucovi dost dlužím. Byl to on, jenž mi věřil, jenž mě nechal ochutnat Primeru. Samozřejmě, poté je třeba tvrdě pracovat každý den, ale bylo to pro mne ponaučení.

Cílem Athleticu by měl být opět start v evropských pohárech, ne?
V tomhle mužstvu je velký potenciál, ale nejdůležitější jít krok po kroku. Ale vidím, že tohle mužstvo je schopné dosáhnout velkých věcí.

Uvědomujete si, že tady jsou očekávání mnohem větší, než ve vašem předchozím klubu?
Jsou to odlišné týmy, také způsobem hry, to je samozřejmě znát. Aniž bych se chtěl někoho dotknout, Osasuna má svůj herní styl a Athletic má zase jiný a na něj se musím adaptovat.

Už ve druhém kole vás čeká Osasuna...
Bude to pěkné utkání, zvláštní, speciální, ale myslet na něj bude ještě dost času. Předtím nás čeká Valladolid.

Odvážíte se vyřknout nějakou metu, kolik gólů byste chtěl dát?
To dělám nerad.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace