S odchovanci proti krizi

Nejúspěšnější továrnou na talenty je Lezama (© marca.es)

Není žádným tajemstvím, že drtivá většina španělských klubů je ve finanční krizi. Proti ní bojují stále více za pomoci odchovanců.

První volbou pro nová jména v mužstvu přestávají být drahé posily, které je navíc stále těžší do La Ligy kvůli snižujícím se platům nalákat. Nahrazují je talentovaní mladíci, které si každý klub vychovává. 

Už nejde pouze o hráče, kteří sem tam doplňují trénink prvního týmu, ale o jeho právoplatné členy. Některé kluby na nich dokonce zakládají svou existenci v těžké době, jako je tomu v případě Betisu, Celty Vigo či již dobře známých baskických celků Athleticu a Realu Sociedad. Nejde jenom o to mít je v kádru, ale také jim dávat pravidelně šanci. A to Pepe Mel nebo Paco Herrera dovedou jako málokdo.

V letošním ročníku Primera División patří 23,5 procent minut na hřišti odchovancům, jimiž se myslí fotbalisté, kteří působí v nižších kategoriích daného klubu déle než rok. Adrián, Hugo Mallo, Bergantiños nebo Olinga dokazují, jak lze plynule přejít do Primery.

Athletic je podle očekávání tím, kdo věří vlastní tvorbě nejvíce, a to z 82 procent. Real Sociedad se chlubí 74procentním vlivem odchovanců, Barcelona 54procentním a Celta Vigo 36procentním. Mezi 20 a 25 procenty se pohybují Betis, Atlético, Levante, Mallorca či Espanyol.

Výjimkou je Granada. Andaluský celek jako jediný z Primery letos nenasadil žádného odchovance do hry. Anquela je sice povolává na tréninky, do zápasů se však nedostanou.

Jak využívají jednotlivé kluby odchovance (modře - počet odchovanců, kteří v letošní sezóně nastoupili, černě - počet odchovanců nasazených do posledního utkání):

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace