S odchovanci se již nepočítá

Recio (© google.com)

Do Málagy v létě přitekly penízky od katarského šejka Al-Thaniho a situace v hráčském kádru, který aktuálně vede Chilan Manuel Pellegrini, se rapidně změnila.

Přesněji řečeno úloha odchovanců v tomto souboru. Díky mnohamilionové investici, která má z klubu v dohledné době vytvořit pravidelného aspiranta na postup do Evropských pohárů, se prostor pro nadějné odchovance drasticky zredukoval. V sezóně 2009-10 dostalo příležitost nastupovat v prvním týmu hned devět mladíků. Dva z nich v mužstvu zapustili kořeny již v předsezónním přípravném období (Manu a Edu Ramos) dalších sedm se do týmu zapojilo během rozehraného ligového ročníku [Iván (1988), Juanmi (1993), Portillo (1990) , Pedro (1989), Orozco (1987), Toribio (1988) a Javi López 1988)]. Do právě probíhajícího ročníku naskakovali s jistými šancemi Edu Ramos (1992), Manu (1989), Iván, Portillo a Juanmi, byť nakonec měli pouze sporadickou účast v sestavě. Recio (1991) tak byl jediným, jenž si dokázal v elitním týmu vybudovat silnou pozici a trenér Pellegrini na něj sází i přes příliv letních a zimních posil.

Řečí čísel vypadá celá věc asi takto: v sezóně 2009-10 odehráli odchovanci v součtu celkem 6.114 minut v 87 zápasech. Na jednoho mladíka tak ve 38 odehraných kolech kolech připadá v průměru 679 minut a téměř deset utkání. Když uděláme průběžné účty této sezóny, napočítáme 42 utkání šesti mladíků, kteří do kupy nasbírali 1957 minut. Což odpovídá na jednoho mladíka 326 minut v sedmi zápasech.

Jenže nejbližší budoucnost není pro mladé odchovance Málagy příliš růžová. Edu Ramos ani Iván už v tomto ročníku do prvního týmu určitě nenahlédnou, neboť odešli v lednu na hostování (Leganés, resp. Real Madrid Castilla), Manu se dostane do nominace k zápasu jen v případě, kdy Pellegrini kvůli karetním trestům a zraněním nemá jinou možnost, Juanmi už nemá jisté místo ani v béčku a Portillo naskakuje do hry většinou až v závěru utkání. Takže suma sumárum jen Recio může nějak výrazněji ovlivnit statistiku těchto mládežníků, kteří byli v minulé sezóně pro trenéra Juana Ramóna Muňize velmi důležití.

Manuel Pellegrini už dal vedení mužstva najevo svoji teorii, kterou zastává u mladých odchovanců: "Chci už hráče již hotové, ne abych je musel dělat." Hodně tvrdé prohlášení, nicméně alespoň upřímné. Přesný opak toho, co bylo k vidění za vlády prezidenta Fernanda Sanze a kouče Muňize. Z důvodu nedostatku hráčů a hlavně neochoty či nemožnosti investovat více peněz na vylepšení kádru mu nic jiného ani nezbývalo, než hledat pomocnou ruku v záložním mužstvu. Paradoxně téměř všichni svoji nelehkou roli zvládli na výbornou. Manu, Javi López, Iván či Juanmi při svém premiérovém startu dokonce vstřelili branku, z Toribia se stal nepostradatelný hráč ve středu záložní řady. Nyní je to tedy již pouze výše zmíněný Recio, jenž má částečně zaručenou perspektivu v ligovém kádru.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Předchozí 1 Následující
Předchozí 1 Následující
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace