Samá plus a pozitiva?

Nuri Sahin (©terra.es)

Veliká radost, která zavládla v Dortmundu po zisku bundesligového titulu, byla možná trošku poskvrněna kvůli odchodu jednoho z hlavních pilířů „německé Barcy“, Turka narozeného v Německu, Nuri Sahina. Bezpochyby duše tohoto klubu z Vestfálska, kdy se z něj zejména po zranění Japonce Kagawy na počátku letošního roku stal jeden z nejdůležitějších protagonistů skvělého tažení Borussie.

Odešel talent, který si Borussie vychovala, neboť se mezi žlutočernými pohybuje již od svých jedenácti let a určitě se zařadí mezi jeden z nejúspěšnějších přestupů, které ma na svědomí Michael Zorc, sportovní ředitel klubu a legendární hráč let osmdesátých a devadesátých. Sahin se narodil v Lüdenscheidu, 45 kilometrů jižně od Dortmundu. Přestože se narodil v Německu, vždycky byl pevně spjatý s kulturou svých rodičů. Především otec Savas a starší bratr Ufuk na něj měli a pořád mají velký vliv, takže nebylo divu že se nakonec rozhodl reprezentovat Turecko, na rozdíl od svého kamaráda Mesuta Özila.

Nuri byl vždycky o krok před svými vrstevníky a v 16 letech a 335 dnech si odkroutil premiéru v nejvyšší německé soutěži, čímž stanovil dosud platný rekord ligy. Kuriózní je, že Nuriho otec musel dát k tomuto historickému milníku písemný souhlas, neboť mladý Sahin tehdy nebyl ještě plnoletý. O tři měsíce později se do bundesligové Guinessovky zapsal znovu, když se stal nejmladším střelcem. Bylo to 25.listopadu 2005 na půdě Norimberku. Sahin v té sezóně udělal obrovský skok, kdy z B dorostu vystřelil až do elitního týmu. Tehdy si ho také velmi oblíbil známý lovec evropských talentů Arsene Wenger z Arsenalu a za tohoto šikovného středního záložníka nabízel tři miliony eur. Dortmund byl ale tvrdý a neoblomný a londýnský klub dostal během námluv košem. Jenže tlak na mladého fotbalistu byl čím dál tím větší a jeho výkony měly sestupnou tendenci, tak se vedení klubu rozhodlo uvolnit Nuriho na hostování pro sezónu 2007-08 do Feyenoordu Rotterdam, odkud se po roce vrátil zocelený po skvěle odehrané sezóně v Eredivise. Možná to zní podivně, ale v létě roku 2008 se o jeho služby velmi vážně ucházelo Recreativo Huelva, ovšem mladý Turek se rozhodl bojovat o místo v sestavě na Westfálském stadionu. Ještě předtím vyvolala velkou pozornost jeho svatba, kdy si v devatenácti letech vzal svoji sestřenici Tugbu Emeni. Celému sňatku, jenž se konal podle tureckých zvyků, přihlíželo v düsseldorfském hotelu Hilton 370 hostů, mezi nimiž pochopitelně nechyběl celý kádr jeho spoluhráčů z Feyenoordu, v čele s bývalým šutérem Deportiva Royem Maakayem, jenž byl Nuriho opatrovatel během pobytu v Nizozemí.

Nuri Sahin je tvořivý hráč s velmi dobrou technikou, byť je odkojen německým fotbalem. Tenhle mladík se zlatou levačkou je všeobecně považován za skvělého nahravače, hráče s úžasným herním přehledem a exkluzivního exekutora trestných kopů. Zároveň se během posledních letech neuvěřitelně zlepšil v černé defenzivní práci, k čemuž hodně přispěl až do teďka jeho trenér Jürgen Klopp, který razí zásadu, že všichni jeho hráči musí bránít i útočit. Nikdy však nebyl tak rychlý a výbušný hráč jako je Mesut Özil.

Teď už se jen můžeme domnívat, jestli bude moci nastupovat po boku Xabi Alonsa na úkor Samiho Khediry. A hodně zajímavé by bylo vědět, co mu Mourinho našeptával do ouška ohledně jeho šancí nastupovat v bílém dresu. V posledních letech do Realu přišlo hodně středních záložníku, kteří nakonec skončili v jiných klubech, jako to bylo v případě Van der Vaarta, nebo Sneijdera. Proto je důležité, aby dostal v Realu, jenž začíná v poslední době nacházet oblibu na německém fotbalovém trhu, velký prostor.

Je obtížné dělat nějaké prognózy o tom, jestli se Nuri Sahin v Bílém baletu prosadí. V každém případě by mohla hodně pozitivní roli hrát přítomnost Mesuta Özila v madridském kádru, jenž mu může hodně pomoci s tolik obávanou adaptací na nový kádr, zemi a kulturu. Svým herním stylem, vyloženě technickým, by měl velmi rychle získat i podporu všech příznivců blancos a dá se očekávat, že by s ním trenér ani vedení klubu neměli mít problémy ani po stránce mimosportovní. Je to kluk, který žije jenom fotbalem a svoji rodinou, hráč, který se velmi hlídá a nikdy ho neviděli pařit po nocích na diskotékách a v barech, jako některé jeho fotbalisty-vrstevníky. Je věřící s velkou sebekázní. A jestli byla jeho cena jen deset milionů eur, pak je třeba před Jorge valdanem a José Ángelem Sánchezem smeknout klobouk, neboť podle německého trhu by jeho cena měla být minimálně o sedm milionů vyšší.

Nuri už má hezky naplánovanou budoucnost, něco jako ve filmu o básnících a chce mít tři děti. Po skončení kariéry si chce pořídit restauraci s výhledem na moře. Co má ve svých vývojových diagramech zaznamenáno v souvislosti s kariérou v Realu Madrid však bohužel známo není. Snad to budou samá plus a pozitiva.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace