Se vztyčenou hlavou

Mehdi Lacen (© as.com)

Středopolař Mehdi Lacen v létě opustil Racing Santander po tříletém působení a více než stovce utkání v zelenobílém dresu, mezi nimiž byly i ty, které patří mezi nejpamátnější duely historie klubu z Kantabrie. Dnes večer se postaví na El Sardineru proti svému bývalému zaměstnavateli v modrém dresu Getafe.

Dnes se poprvé vracíte do Santanderu. Je to pro vás něco zvláštního?

Hodně. Byl jsem tady tři roky a hrozně se těším až vstoupím na trávník a potkám se se svými bývalými spoluhráči. Popravdě řečeno, dost mi život tady chybí.

Jaké přijetí očekáváte od místních fanoušků?

Předpokládám, že tam budou někteří, co budou pískat, jiným to bude jedno. Jenom já vím, že za ty tři roky, co jsem tady byl, jsem pokaždé dal sto procent pro tenhle dres. Tuším, že jsou fanoušci, kterým se nelíbil můj odchod do Getafe, ale tak to prostě je. Byly to tři dobré roky v Racingu, ale život jde dál. 

Po pohárovém dvojzápase z před čtyř let a aféře s Casquerem (po faulu, kdy byl soupeř na zemi zraněný, nezakopl míč a navíc vstřelil branku) není Getafe v Santanderu zrovna oblíbené. Jaká si myslíte, že bude atmosféra utkání?

Nejsem v kůži fanouška, abych mohl vyslovit nějaký názor. Ale už uběhly čtyři roky a myslím si, že s tím jak plyne čas, tak se o tom bude mluvit méně. Uvidíme, ale nemyslím si, že bude nějak zvlášť nepřátelské přijetí. 

Dnes se potkáte rovněž s hodně kamarády. Udržujete ještě kontakty s bývalými spoluhráči a zaměstnanci?

Prostřednictvím esemesek s hodně hráči a realizačním týmem. Těším se, až je všechny uvidím a popovídám si s nimi.

Odešel jste jako volný hráč. Měl jste vůbec nějaký zájem zůstat, nebo bylo předem jasné, že odejdete?

Byl jsem pevně rozhodnut hledat nové působiště. Od chvíle kdy mi chvíli před skončením sezóny nabídl Racing novou smlouvu, která se mi nelíbila. Nemohl jsem riskovat a čekat na lepší nabídku, která nakonec ani nepřišla. 

V posledních týdnech si na vás nejeden fanoušek Racingu vzpomněl v důsledku zdravotních komplikací Colsy, slabých výkonů Tziolise a možné nominace Diopa na Pohár afrických národů...

K tomu mohu říci jen to, že byť jsem podle některých příznivců hrál špatně a kritizovali mně, patřil jsem mezi hráče, kteří odehráli nejvíc minut a vždycky jsem vydal úplně všechno. Je spousta lidí, kteří netuší, co to je být bez peněz, mít problémy se splácením...Život fotbalisty vypadá jednoduše. Jenže když jste několik měsíců bez výplaty, není to tak jednoduché. A nejenom pro mne. 

Cítil jste se dostatečně doceněn?

Během prvního roku, co jsem tady byl, nebylo přijetí od médií zrovna nejlepší. Později, v sezóně, kdy jsme hráli Pohár UEFA, o mne lidé mluvili docela dobře. A poslední sezónu raději nekomentovat. Navíc když jsem nakonec odešel do Getafe. Kdybych odešel třeba do Osasuny, nebylo by to tak hrozné. Ale jsem hrdý na to, co jsem v Racingu odvedl a pojedu do Santanderu se vztyčenou hlavou.

Pravdou ale je, že vaše působení v Racingu se kryje s nejlepšími sezónami celé historie...

Ano. Sezóna v Poháru UEFA, semifinále Copa del Rey, pak jsme skončili desátí...V Santanderu jsem byl po osobní i sportovní stránce velmi spokojený a klubu přeji jen to nejlepší. 

Pozorujete s odstupem dění v Racingu?

Bude to trvat roky, než se všechno vyřeší a všichni dostaneme to, co nám náleží. Ale jsem si jist, že se tyto problémy nepřenesou na trávník. Je tu hodně zkušených hráčů. Na to se musí během zápasu zapomenout a Racing tohle zvládá perfektně. 

Pod Luisem Garcíou letos nastupujete poměrně pravidelně. Jste se svými výkony spokojený?

Jsem spokojen, ale v posledních týdnech jsem nebyl v základní sestavě. Doufám, že se mi tuhle situaci povede změnit co nejdříve. 

Smlouvu máte na další tři roky. Jste v hlavním městě spokojen?

Moc se mi tu líbí. Nemám v plánu změnu prostředí. Dokonce bych nešel ani do francouzské ligy. Chtěl bych zůstat ve Španělsku i po skončení kariéry. 

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace