Segunda se těší na galicijské derby

Slavné zápasy Celty proti Liverpoolu (© marca.es)

Hlavním tahákem víkendového programu Segundy bude derby mezi Deportivem a Celtou Vigo.

Souboj o krále Galicie začne na Riazoru v neděli od 20 hodin. O strhující atmosféru se postará vyprodaný stadion, ke včerejšímu dni zbývalo několik posledních stovek vstupenek.

A vypjatých 90 minut se očekává i na trávníku. Olej do ohně vzájemné nevraživosti přilil Iago Aspas. Čtyřiadvacetiletý útočník Celty Vigo v rozhovoru pro deník AS řekl: "Z derby vzpomínám hlavně na Vágnera Rogéria, když v zápase, který jsme na Balaídosu prohráli 0-3, vztekle nakopl Diega Tristána. Dostalo se mu bouřlivého aplausu. Mně bylo tehdy kolem deseti a na tribuně jsem také tleskal. Bylo to lepší, než vstřelit gól."

Kontroverzní prohlášení soupeře nechává chladným zkušeného brankáře Deporu Daniela Aranzubiu: "Není potřeba se k tomu vracet. Iago Aspas je mladý, je to jeho první derby. Jsem přesvědčený, že už svých slov lituje."

Evropská minulost

Není to tak dávno, co nejslavnější zástupci Galicie bojovali v evropských pohárech. Celta Vigo do nich nakoukla jako první v roce 1972, kdy však v Poháru UEFA nestačila na skotský Aberdeen. Celkově si Celestes jednou vyzkoušeli Ligu mistrů, sedmkrát Pohár UEFA a jednou se stali vítězi Intertoto Cupu.

Výhry nad Aston Villou či Liverpoolem, rozprášení Benficy 7-0, slavné vítězství 4-0 nad Juventusem a postup v Lize mistrů ze skupiny s Ajaxem Amsterdam a AC Milán... To jsou některé momenty, které se fanouškům Celty vryly do paměti. Tehdy jejich tým hrál fotbal jako andělé. Odhodlání Makélélého, přehled Mazinha, fotbalové myšlení Mostovoie, zábavnost Reviva, bojovnost Peneva... 

Depor se poprvé představil v Evropě v sezóně 1993/1994 proti dánskému Aalborgu, který byl ale pouze předkrmem. Historie Deportiva zaznamenala celkově pět účastí v Lize mistrů, stejný počez startů v Poháru UEFA a jednou si klub vyzkoušel Intertoto Cup, v němž skončil druhý.

Slavné časy pamatují například fotbalový elegán Juan Carlos Valerón či pravý bek Manuel Pablo, kteří i dnes oblékají dres Deporu. Příznivci dodnes vzpomínají na Bebeta, Maura Silvu či Andradeho, jenž se stal smutným hrdinou semifinále Ligy mistrů 2003/2004 proti Portu, kdy přátelsky lehce šťouchl kopačkou do kamaráda Deca, za což obdržel od Markuse Merka červenou kartu.  

Cesta Deportiva evropskými poháry skončila v roce 2009 proti stejnému soupeři, s jakým začala, tedy Aalborgem. Celta Vigo se s kontinentálními soutěžemi rozloučila o dva roky dříve. Pak začal úpadek galicijských klubů, které nyní čeká slavné derby, ale s napříjemnou příchutí Segundy. Vrátí se Deportivo a Celta Vigo znovu na vrchol?

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace