Shrnutí 13. kola Primera División

Záběr z utkání Real Sociedad - Leganés (© marca.es)

Realu Sociedad stačila remíza s Leganésem, aby poskočil na první místo tabulky. Na něm vydržel jen do soboty, kdy ho odsunul jasnou výhrou v Eibaru Real Madrid. Také vedoucí postavení Madriďanů mělo jepičí život, protože Barcelona smetla Celtu a stráví reprezentační přestávku v čele soutěže.

Alavés neměl problém s Valladolidem, Valencia si poradila s Granadou.

 
08.11.19 20:00 Real Sociedad 1:1 Leganés
Branky: 63. M. Merino Zazón  – 78. Y. En-Nesyri

Real Sociedad využil nabízenou možnost a posunul se na první místo tabulky. Jelikož ale s Leganésem jen remizoval, snižují se tak šance, že na trůnu stráví delší časový úsek než jeden den.

Leganés byl při premiéře Javiera Aguirreho na lavičce velmi bojovný, což pro Okurky může být cesta, jak zvrátit zatím velmi nepříznivě se vyvíjející sezónu. V prvním poločase zaujaly jen šance Williana a Recia, v obou případech se vyznamenali včasným vyběhnutím brankáři.

V 51. minutě vychytal Pichu Cuéllara Januzaje, proti hlavičkujícímu Merinovi o deset minut už byl bezmocný. Leganés dokázal srovnat stav rovněž gólem hlavou, jeho autorem byl En-Nesyri. Očekávaný tlak domácích nepřišel, v poslední minutě nastaveného času byl vyloučen Kévin, přesilovka Realu Sociedad ale trvala jen několik desítek vteřin. Konečný stav zní 1-1.

09.11.19 12:00 Deportivo Alavés 3:0 Real Valladolid
Branky: 26. J. Sanmartín Mato , 32. T. Pina Isla , 75. L. Pérez Martínez (z pen.)

Alavés je už znovu obávaným hostitelem. Sílu baskického klubu na vlastním stadionu poznal i Valladolid, který zde padl vysoko 0-3.

Pucela nebyla pro Alavés těžkou překážkou, na Mendizorroze totiž nepředvedla skoro nic. Alavésu sice trvalo poměrně dlouho, než se ujal vedení, jakmile ho dosáhl, rychle ho pojistil druhým gólem.

V 26. minutě zakončil dobrou týmovou akci střelou mimo Masipův dosah Joselu. O pět minut později předvedl brankář hostů velkou chybu, když upustil snadný míč a Tomás Pina ho z brankové čáry jen doklepl do sítě. Ve druhém poločase ještě vylepšil skóre Lucas Pérez proměněnou penaltou. Alavés snadno došel k vítězství.

09.11.19 15:00 Valencia 2:0 Granada
Branky: 74. D. Wass , 90. F. Torres García

Granada na Mestalle s výhradně defenzivní taktikou nepochodila, Valencia po velmi dobré druhé půli zaslouženě zápas proti překvapení sezóny ovládla poměrem 2-0.

Hosté nepotvrdili, proč se v úvodu ligového ročníku drží mezi nejlepšími kluby Primery. Jejich hra byla až příliš bojácná, soustředila se jen na destrukci. Pravda, poměrně dlouho slavila úspěch, jenže s přibývajícím časem bylo jasné, že gól Valencie přijde.

Ten Parejův ještě anuloval VAR, ale o chvíli později propadl míč k Wassovi, jenž ho zatloukl pod břevno. Šlo o zaslouženou odměnu pro Valencii, která chtěla tři body. Sladkou tečkou byl parádní gól Ferrana z nastaveného času. Mladík, který na sebe upozorňuje čím dál více, zakončil akci parádní střelou z hranice velkého vápna, brankář byl bez šance. Tak jako celá Granada, které přijde vhod reprezentační přestávka, aby mohla znovu najít svoji nejlepší verzi.

09.11.19 17:30 SD Eibar 0:4 Real Madrid
Branky: 17. K. Benzema , 20. S. Ramos García (z pen.), 29. K. Benzema (z pen.), 61. F. Valverde Dipetta

Real Madrid potvrdil vzrůstající formu a naložil Eibaru před jeho fanoušky čtyři branky, aniž by sám inkasoval.

Hostům, v jejichž dresu předvedl zřejmě nejlepší výkon od svého příchodu z Chelsea Eden Hazard, stačila na Ipurue půlhodina, aby rozhodli o osudu celého střetnutí. Po úvodním gólu Karima Benzemy totiž fotbalisté Eibaru svému soupeři práci ulehčili dvěma penaltovými zákroky, které potrestali Sergio Ramos a znovu Benzema. Real Madrid měl zápas pod kontrolou a s jasným náskokem v zádech poněkud zvolnil tempo.

Přesto přidal ve druhém poločase ještě jeden gól, a to zásluhou Valverdeho. Zidanova parta se díky výhře 4-0 posunula na první místo tabulky a bude čekat, jestli na něm stráví reprezentační přestávku, nebo jestli Barcelona uspěje v následujícím sobotním mači proti Celtě Vigo.

09.11.19 20:00 FC Barcelona 4:1 Celta de Vigo
Branky: 23. L. Messi (z pen.), 45. L. Messi , 48. L. Messi , 85. S. Busquets i Burgos  – 42. L. Olaza Catrofe

Barcelona se po zaváháních s Levante a Slavií vrátila na správnou cestu, Celtu Vigo na Camp Nou smetla 4-1. Klíčovým mužem byl Lionel Messi, jenž zaznamenal hattrick.

Na první Argentincovu trefu z pokutového kopu za ruku Papeho našli hosté protilátku v podobě povedeného přímého kopu Olazy na konci poločasu. Jenže ještě než se odešlo do šaten, prosadil se Messi podruhé, a to stejně jako Olaza bezchybným přímým kopem.

Kopy do míče v klidu jsou v posledních sezónách Messiho parádní disciplínou, což se potvrdilo hned po změně stran, kdy číslo deset další střelou z přímého kopu zvýšilo už na 3-1. Pro Celtu šlo o rozhodující úder, ze kterého se už nedokázala oklepat. Naopak na konci zápasu inkasovala ještě čtvrtou branku od Busquetse. Barcelona stráví reprezentační přestávku na prvním místě tabulky.

10.11.19 11:00 Mallorca 3:1 Villarreal
Branky: 13. J. Lago (z pen.), 23. D. Rodríguez Vázquez (z pen.), 53. T. Kubo  – 49. S. Cazorla González (z pen.)

Mallorca na domácí stadionu je jiným týmem než mimo něj. Ve třináctém kole to poznal Villarreal, který na Son Moix prohrál 1-3.

Pravdou je, že pro Žlutou ponorku jde o příliš krutý trest. Domácí vystřelili mezi tři tyče jen třikrát, pokaždé balón skončil v síti. Lago Júnior a Dani Rodríguez proměnili pokutové kopy a ve 24. minutě platil stav 2-0.

Ve druhé půli dostal výhodu kopu z puntíku i hostující celek, ke střele se postavil Cazorla a uspěl. Odpověď Mallorcy byla blesková - Takefusa Kubo z hranice velkého vápna vystřelil natolik přesně, že Sergio Asenjo neměl nárok. Další gól už nepadl, Mallorca si polepší v tabulce na úkor Villarrealu.

10.11.19 13:00 Athletic Club 2:1 Levante
Branky: 57. I. Muniain Goñi , 88. A. Capa Rodríguez  – 45. S. Postigo Redondo

Athletic dokázal zlomit beton namíchaný Pacem Lópezem a jeho svěrenci a otočit utkání proti Levante, které nakonec zdolal zaslouženě 2-1.

Taktika valencijských byla na San Mamés jasná - bránit, bránit a zase bránit. Gól Sergia Postiga z konce úvodní půle byl až příliš velkou odměnou za výkon, které Levante předvádělo. Jeho hlavní oporou byl brankář Aitor, jehož zákroky držely naději Levante na bodový zisk.

Fotbal se ale přece jen odvděčil Athleticu za jeho lepší hru a vytrvalost, s jakou se snažil o vstřelení gólů. Muniain po centru Capy vyrovnal a krajní bek byl tím, kdo zasadil Levante definitivní ránu dvě minuty před koncem přesnou střelou k tyči. Athletic bere body za vítězství 2-1.

10.11.19 15:00 Atlético Madrid 3:1 Espanyol
Branky: 45. Á. Correa , 58. Á. Morata Martín , 90. J. Resurrección Merodio  – 38. S. Darder Moll

Espanyol sice ukázal na Metropolitanu, že je výrazně lepším týmem než v úvodních kolech sezóny, na bodový zisk to přesto nestačilo.

Katalánci šli dokonce na hřišti favorizovaného Atlética do vedení zásluhou Víctora Sáncheze, domácí ovšem rychle vyrovnali, když Moratův centr snadno proměnil v gól Ángel Correa.

Druhá půle už patřila Atléticu. Ve skvělé formě hrající Álvaro Morata se sám před Diegem Lópezem nemýlil - 2-1. V nastaveném čase ještě přidal pojistku Koke. Atlético Madrid porazilo Espanyol 3-1.

10.11.19 17:30 Getafe 0:0 Osasuna

Sergio Herrera se stal nečekaným hrdinou utkání mezi Getafe a Osasunou. Zejména díky náhradnímu brankáři totiž Osasuna vyválčila bod za remízu 0-0.

Brankářská dvojka Rojillos se dostala do hry už v prvním poločase po zranění Rubéna a po zbytek utkání působil Sergio Herrera spolehlivým dojmem, když zlikvidoval každou nebezpečnou situaci.

Při šanci Jorge Moliny mu pomohla i branková konstrukce. Getafe si za předvedený výkon zasloužilo lepší výsledek, na to se však historie ptát nebude. Bude v ní zapsán bezbrankový výsledek.

10.11.19 20:00 Real Betis 1:2 Sevilla
Branky: 45. L. Morón García  – 13. L. Ocampos , 55. L. de Jong

Betis nestačil na Sevillu, které v mětském derby podlehl 1-2. Zatímco Sevilla posílila svou pozici v horních patrech tabulky, Betis udělal krok zpět a zůstává v problémech na opačném pólu.

Hosté šli na Villamarínu rychle do vedení, když obrana nedokázala odvrátit míč dostatečně daleko, chopil se ho Ocampos a tvrdě prostřelil brankáře. Betis inkasovaná branka srazila, postupem času se mu však dařilo vyrovnávat hru a v závěru půlě i skóre zásluhou Lorena.

Jenže Sevilla si vzala vedení zpět deset minut po začátku druhého dějství, De Jong perfektní střelou z dobré pozice nedal Joelovi šanci. A když Vaclík skvělým zákrokem vychytal Álexe Morena a Loren mířil jen do tyče, ponořilo se město do červenobílé barvy.

 

Související články

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace