Shrnutí Primera División 2010/2011 - Málaga

Znak Málagy (© as.com)

Primera División zavřela brány za ročníkem 2010/2011, je proto čas na rekapitulaci. A to formou seriálu dvaceti článků, přičemž v každém z nich bude zhodnocen jeden z účastníků.

Klady i zápory působení každého celku v právě skončené sezóně nejvyšší soutěže a zamyšlení, proč skončil zrovna tam, kde skončil.

Postupovat budeme směrem od nejhorších po nejlepší. Desáte pokračování se věnuje Málaze, která povedeným závěrem roku smazala do té doby rozpačitou sezónu.

Málaga (11. místo, 46 bodů, bilance 13-7-18, skóre 54:68)   -   Týmové statistiky

Málaga obdržela první dobrou zprávou už před startem sezóny, když ji koupil bohatý arabský šejk, jenž se netajil touhou udělat z klubu jeden z předních celků Primera División. Pro sezónu 2010/2011 ale byl cíl skromnější, a sice umístění poblíž první poloviny tabulky.

Tato ambice však dostala hned v úvodních kolech několik tvrdých direktů, které znamenaly změnu na trenérském postu. Jesualda Ferreiru nahradil Manuel Pellegrini. Od chilského inženýra se očekávalo výrazné výsledkové zlepšení, jenže to dlouho nepřicházelo.

Vždyť ještě šest kol před koncem soutěže byla Málaga v sestupovém pásmu. Závěr sezóny se ovšem Andalusanům povedl na jedničku. Skvělý útočný fotbal, výhry, fantastická atmosféra na stadionu La Rosaleda. To vše znamenalo nakonec poměrně klidnou záchranu a optimistické prognózy do dalšího ročníku.

Jako klíčové se ukázaly zimní nákupy. Willy Caballero vyřešil při své první štaci v Primeře problém mezi třemi tyčemi Málagy, kde se do té doby točili brankáři jako figurky na orloji. Obranu vyztužil Martín Demichelis. Jako nejlepší posila se ale ukázal Júlio Baptista, přestože kvůli zdravotním problémům zasáhl pouze do 11 zápasů. V nich ale stihl nastřílet skvělých 9 branek a úspěšně se tak přidal ke 14gólovému Salomónu Rondónovi, jehož klub získal už v létě z Las Palmas. Eliseu se prozměnu dobře přizpůsobil nové roli levého beka.

Zklamáním naopak byly výkony Enza Marescy, jemuž se návrat do Španělska příliš nevyvedl, nepřesvědčil ani talentovaný Camacho. Osud si nepěkně zahrál se Sergiem Asenjem, když mu kariéru narušilo další vážné zranění kolena.

Málaga byla dlouhé měsíce adeptem na jedno z velkých zklamání letošního ročníku Primery, na čemž měla podíl otřesná obrana, která nevyvažovala velmi dobrý útok, v konečném hodnocení se ale dá říci, že nový projekt, jemuž nechybí finanční zajištění, kvalitní kádr ani špičkový trenér, nastartovala solidně.

Hvězda sezóny

Salomón Rondón - Málokdo čekal, že právě Rondón bude nejlepším střeleckým esem Málagy. Poměrně levný nákup z Las Palmas ale využil prvoligové šance na maximum a 14 góly popostrčil modrobílé k záchraně.

Zklamání sezóny

Quincy Owusu-Abeyie - Když dva dělají totéž, není to totéž. Zatímco Rondón na sobě po povedeném vstupu do sezóny nepřestal pracovat, Quincy začal rok dobře, ale postupem času uvadal. V závěru sezóny se už ani neobtěžoval chodit na tréninky a představitelé Málagy se několikrát marně snažili zjistit, kde se vlastně nachází.

Hodnocení sezóny

6,5/10 - Pravda, čekalo se od Málagy možná o něco více, ale pohyby v kádru a na postu trenéra prostě potřebují čas. A skvělý závěr sezóny a velmi silná utočná činnost ukázaly, že s Andalusany se do budoucna počítat musí.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace