Shrnutí Primera División 2010/2011 - Osasuna

Znak Osasuny (© as.com)

Primera División zavřela brány za ročníkem 2010/2011, je proto čas na rekapitulaci. A to formou seriálu dvaceti článků, přičemž v každém z nich bude zhodnocen jeden z účastníků.

Klady i zápory působení každého celku v právě skončené sezóně nejvyšší soutěže a zamyšlení, proč skončil zrovna tam, kde skončil.

Postupovat budeme směrem od nejhorších po nejlepší. Dvanácté pokračování se zaměří na Osasunu, dalšího bojovníka o záchranu.

Osasuna (9. místo, 47 bodů, bilance 13-8-17, skóre 45:46)   -   Týmové statistiky

Osasuna šla do posledního kola jako řada jiných týmů s vědomím, že při nepříznivé shodě výsledků ji může potkat sestup do Segundy. Nestalo se a pamplonští si tak zachovali prvoligovou příslušnost.

A to i přes fakt, že zejména s blížícím se koncem ročníku koketovali Rojillos s dolními patry tabulky více, než by si fanoušci, kteří byli i v letošní sezóně dvanáctým hráčem Osasuny, přáli. Klíče k záchraně byly tradiční - skvělé výkony na Reyno de Navarra a důrazný styl, který nedá soupeři ani metr prostoru a vteřinu času. Venku se červeným naopak vůbec nedařilo.

Důležitým momentem v sezóně bylo odvolání José Antonia Camacha z funkce trenéra, což bývalý kouč národního týmu nesl hodně těžce. Na uvolněné místo byl dosazen José Luis Mendilibar, což se ukázalo jako povedený tah, neboť mužstvo pod jeho vedením ožilo.

Osasuna se mohla pyšnit obranou, která patřila mezi ty vůbec nejlepší. Kromě Nacha Monreala, u něhož se už vysoká výkonnost bere za samozřejmou, zaujal také Nélson, který se propracoval až do národního týmu Portugalska. 

Útok už takovou chloubou celku z Navarry nebyl. I kvůli zdravotním problémům Waltera Pandianiho, jenž tak na sebe upozornil zejména slovní přestřelkou s Cristianem Ronaldem, a Carlose Arandy. Lekić se důvěře ani jednoho z trenérů netěšil, ale Osasuna přesto ve druhé polovině roku dobrého střelce našla v Kike Solovi, jehož gólové konto se i přes velmi nízký počet odehraných střetnutí zastavilo na číslovce sedm.

Záložní řada se dobře vypořádala se zimním odchodem Juanfrana do Atlética. Álvaro Cejudo na jeho místě nezklamal, na opačné straně hřiště odvedl kus práce Camuñas a středoví Puñal a Nekounam rovněž prožili dobrou sezónu. Rojillos díky tomu na úzký kádr nedoplatili.

Osasuna zůstala věrná své hře a opět ji to dovedlo k úspěchu. Konečné deváté místo se nerodilo lehce, ale Osasuna prostě v situacích, kdy jde o vše, umí chodit. Umístění je proto odměnou za tvrdou dřinu, kterou hráči na trávníku odváděli.

Hvězda sezóny

Patxi Puñal - Zkušený veterán byl v záložní řadě cítit v každém zápase, Osasuna má v Patxi Puñalovi srdce celého týmu.

Zklamání sezóny

Dejan Lekić - Urostlý srbský útočník se nedokázal prosadit, přestože je pro Osasuna ideálním typem forvarda a v letošní sezóně mu nahrávaly okolnosti v podobě slabší formy nebo zranění jeho konkurentů.

Hodnocení sezóny

7,5/10 - Devátá pozice dost dobře nereflektuje složitou cestu Osasuny za záchranou, přesto si klub s omezenými finančními prostředy zaslouží velkou pochvalu a uznání.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace