Shrnutí Primera División 2010/2011 - Real Madrid

Znak Realu Madrid (© as.com)

Primera División zavřela brány za ročníkem 2010/2011, je proto čas na rekapitulaci. A to formou seriálu dvaceti článků, přičemž v každém z nich bude zhodnocen jeden z účastníků.

Klady i zápory působení každého celku v právě skončené sezóně nejvyšší soutěže a zamyšlení, proč skončil zrovna tam, kde skončil.

Postupovat budeme směrem od nejhorších po nejlepší. V předposledním díle se zaměříme na Real Madrid, který i přes skvělý rok nezlomil nadvládu rivala z Barcelony.

Real Madrid (2. místo, 92 bodů, bilance 29-5-4, skóre 102:33)   -   Týmové statistiky

Real Madrid se nikdy nesmíří s rolí toho druhého, k přerušení ligové nadvlády Barcelony v posledních dvou letech proto najal člověka nejpovolanějšího - José Mourinha, jehož schopnost sbírat tituly je všobecně známá.

Jenže ve Španělsku portugalský kouč narazil. Real Madrid v konečném účtování zaostal za Barcelonou o 4 body a opět se musel spokojit se stříbrným postem. Odstup od Katalánců mohl být větší, kdyby Barcelona v závěru sezóny nešetřila opory. Tak blízko a přesto tak daleko...

Přesto se nedá říci, že by Mourinho zklamal. Vítězství v Copě sice do ligového shrnutí tak úplně nepatří, přesto se finálový triumf právě nad Barcelonou sluší připomenout. Nyní již trojnásobný mistr v řadě je porazitelný, i on má svoje slabiny.

Mourinho se je snažil hledat všemi možnými způsoby. Například mnohými kritizovanou hrou ve vzájemných duelech, kde vsadil na tvrdou defenzivu. Další bouři nevole vyvolalo Portugalcovo chování s blížícím se koncem sezóny, kdy z některých porážek vinil snad každého, kdo mu zrovna přešel přes cestu, a provokace na adresu odvěkého rivala byly až příliš časté a ostré.

To poškodilo nejen už tak dost kontroverzní postavu Mourinha, ale také obraz celého Realu Madrid. Stejně jako debakl 0-5 na Nou Campu z 13. kola. Bílý balet šel do prvního El Clásica sezóny jako lídr soutěže, jenž ostudný výsledek poslal do čela Barcelonu, která už vedoucí postavení udržela do konce sezóny.

Jinak to ale šlo Mourinhově partě na trávníku náramně. Obrana pracovala dobře, útok byl se 102 vstřelenými góly nejlepší v soutěži a hra byla oproti minulým sezónám atraktivní, přestože se řada příznivců obávala opaku.

Hodně k tomu přispěla fantastická sezóna Cristiana Ronalda, jenž se 40 ligovými brankami vytvořil nový rekord Primery. Povedly se i posily, Mesut Özil dával středu hřiště nápady, Carvalho se stal nedílnou součástí základní sestavy, Di María a Khedira rovněž zapadli...  Skvělý rok prožil levý bek Marcelo, který ukázal, že je tím správným nástupcem legendárního Roberta Carlose, střelecké vlohy konečně naplno předvedl Karim Benzema. 

Jedno z nejlepších mužstev Bílého baletu historie má prostě tu smůlu, že musí v současné době čelit Barceloně, možná nejkomplexnějšímu týmu všech dob, protože 92 získaných bodů by za normálních podmínek stačilo na pohodlný zisk titulu...

Hvězda sezóny

Cristiano Ronaldo - Nejdražší fotbalista světa prokázal svou výjimečnost, když 40 ligovými brankami přepsal historické zápisy Telma Zarry a Huga Sáncheze. Portugalec navíc přenechal větší část teatrálních pádů Di Maríovi a soustředí se pouze na samotnou hru.

Zklamání sezóny

Pedro León - V přípravných zápasech patřil Pedro León mezi nejlepší hráče Realu Madrid, jenže pak se dostal do sporů s Mourinhem, což znamenalo pouze sporadické starty s nepřesdvědčivými výkony a v podstatě promarněný rok.

Hodnocení sezóny

8/10 - Nebýt ostudy na Nou Campu, přibyl by ještě půlbodík, protože Realu Madrid toho nelze za letošní ročník Primery příliš vytknout. Výsledkově to byl pro Bílý balet skvělý rok, herně více než dobrý, jenže na současnou Barcelonu ani to nestačí... 

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace