Škatulata, hejbejte se!

Tomáš Ujfaluši (©google.com)

Quique Sánchez Flores má problémy s obranou. To, co colchoneros získají díky své produktivitě vepředu okamžitě ztrácí kvůli obraně, která je křehká jako sklo. Nejčerstvější vzpomínka je z minulé soboty, kdy Atlético remizovalo 2:2 na půdě Almeríe.

Kun Agüero sice dostal dvakrát svůj tým do vedení, jenže dvě chyby vzadu stály rojiblancos výhru. Bohužel nic nového. Jeden z hlavních motivů leží v neustálých otřesech zadní linie. Tady je důkaz. V doposud odehraných 28 ligových kolech trenér Atlética Quique Sánchez Flores pouze ve dvou po sobě jdoucích zápasech zopakoval stejné složení obrany a v jeho sestavách napočítáme 51 změn, pochopitelně včetně změn postů některých hráčů (Perea, Ujfaluši).

V klubu dost dobře nechápou tolik variací v linii, která by měla být papírově nejvíc posílená. Někteří členové vedení, stejně jako valná většina fanoušků se domnívají, že takové množství změn negativně ovlivňuje souhru obrany, která právě potřebuje co nejvíce zažít určité mechanismy, soudržnost. Zaráží to tím spíš, že Quique Sánchez Flores ve svých bývalých působištích ve Valencii či Getafe měl defenzívu více méně jasně stanovenu. V Madridu se mu to zatím nějak nedaří.

V létě colchoneros utratili slušný paklík eurobankovek za Uruguayce Godína a Brazilce Filipa Luise. Cirka dvacet milionů. Jenže podle naprosté většiny zatím nepředvádějí na trávníku výkony, které by alespoň zčásti vykompenzovaly vynaloženou částku. Jejich vystoupení jsou hodně nevyrovnaná. Godín se o místo v sestavě přetahuje s odchovancem Domínguezem, zatímco Filipe Luis má na levém kraji defenzivy soka v Antoniu Lópezovi. Právě situace Álvara Domíngueze budí hodně velkou pozornost. Mladý stoper byl objevem loňského ročníku, kdy se zhruba od prosince roku 2009 usadil v základní sestavě a po skončení sezóny mu staistici napočítali 26 ligových startů. Ale letos se důvěra trenéra v jeho schopnosti záhadně vypařila jako pára nad hrncem. Ve finále Superpoháru ho postavil na levého beka, aby tam brzdil Interistu Maicona a v následujících zápasech ho nasazoval pouze při absencích Perey, nebo Godína. Mimochodem Diego Godín je další obětí tolika změn. Začal velmi dobře, ale slepé střevo na začátku ročníku mu vystavilo stopku a byť se za tři týdny již hlásil kouči znovu na tréninku, dřívější pohodu hledal marně. Střídal tak lavičku s místem v základu.

I přes hafo změn jsou mezi zadáky Atlética dva Quiqueho „miláčci“. Perea, Ujfaluši. Quique Sánchez Flores jim zarytě věří, snad i z toho důvodu, že mohou hrát jak ve středu, tak i na pravém kraji obrany. Náš krajan a Kolumbijec odehráli letos v obraně Atlética nejvíc ligových minut.

Měkká obrana připravuje rojiblancos o spoustu bodů. Jak již bylo zmíněno , poslední zápas v Almeríi je ukázka chabé intenzity zadních řad, díky níž soupeři dostanou vstřelený gól jako malý dárek. Ani se nemusí tolik snažit. Polínko do ohně si po sobotním zápase na jihu Španělska přiložil i samotný prezident Enrique Cerezo. „Mužstvu chybí intenzita, kterou vidím u soupeřů. Kuna a Reyese pořádně mastí a my necháme každého hrát a za to se v Primera Division platí proti kterémukoliv soupeři,“ uvedl. To je ale obehraná písnička. Atlético díky defenzivním průšvihům přišlo o pořádnou hrst bodíků. Vzpomeňme například na zápas na půdě Hérculesu, kdy v poločase colchoneros prohrávali již 0:4. Nebo v prvním zápase pohárového souboje proti Realu Madrid, kdy Atlético svěřencům trenéra Mourinha gól doslova darovalo. Nešťastná akce, kdy Filipe Luis špatně odkopl balón, ten trefil Domíngueze a Özil měl snadnou cestu k oslavě gólu. Něco podobného se stalo na Nou Campu. Filipe Luis se srazil s Assuncaem na hranici pokutového území a dovolili tak Messimu aby bez problémů vystřelil a akce skončila v síti nešťastného De Gey. Podobně na Molinónu, kdy si Perea nerozuměl s Raúlem Garcíou ani jeden neodkopl míč a toho využil Barral jenž skóroval a Atlético zůstalo bez bodů.

A jak to dopadne v sobotním derby proti Realu Madrid. Zopakuje Quique Sánchez Flores konečně setsavu zadní linie tak jak hrála na stadiónu Juegos del Mediterráneo v Almeríi. Necháme se překvapit. Každopádně Álvaru Domínguezovi vypršel trest a mohl by se vrátit do týmu na úkor Perey. Nebo Godína? No, uvidíme.

Složení obrany v letošních ligových zápasech (tučně vyznačeny změny oproti minulému kolu):


1.kolo:  Atlético – Sporting (počet obdržených gólů 0)   Ujfaluši – Perea – Godín – A.López
2.kolo:  Athletic- Atlético (1)          Perea – Godín – Domínguez – A.López
3.kolo:  Atlético – Barcelona (2)    Ujfaluši Perea – Godín  - Domínguez
4.kolo:  Valencia – Atlético (1)       Perea – Godín – Domínguez A.López
5.kolo:  Atlético – Zaragoza (0)     Perea – Godín – Domínguez – Filipe Luis
6.kolo:  Sevilla – Atlético (3)          Ujfaluši Perea – Domínguez – A.López
7.kolo:  Atlético – Getafe (0)         Valera – Perea – Ujfaluši Filipe Luis
8.kolo:  Villarreal – Atlético (2)      Ujfaluši – Perea – Godín- Filipe Luis
9.kolo:  Atlético – Almería (1)        Ujfaluši – Perea – Domínguez – Filipe Luis
10.kolo: Real – Atlético (2)            Valera Ujfaluši – Domínguez – Filipe Luis
11.kolo: Atlético – Osasuna (0)     Valera – Perea – Ujfaluši – Filipe Luis
12.kolo: Real Soc. - Atlético (2)      Perea – Ujfaluši – Godín A.López
13.kolo: Atlético – Espanyol (3)     Ujfaluši Perea – Godín – Filipe Luis
14.kolo: Levante – Atlético (2)       Ujfaluši – Perea – Godín – A.López
15.kolo: Atlético – Deportivo (0)    Ujfaluši – Perea – Domínguez Filipe Luis
16.kolo: Málaga – Atlético (0)        Ujfaluši – Perea – Domínguez – Filipe Luis
17.kolo: Atlético – Racing (0)         Ujfaluši – Perea – Godín - Filipe Luis
18.kolo: Hércules – Atlético (4)      Ujfaluši -  Godín - Domínguez – Filipe Luis
19.kolo: Atlético – Mallorca (0)       Valera Ujfaluši - Godín – A.López
20.kolo: Sporting – Atlético (1)      Valera – Perea – Ujfaluši – A.López
21.kolo: Atlético – Athletic (2)        Ujfaluši – Perea – Godín - Filipe Luis
22.kolo: Barcelona – Atlético (3)    Valera – Godín – Ujfaluši A.López
23.kolo: Atlético – Valencia (2)       Valera – Perea - Godín – A.López
24.kolo: Zaragoza – Atlético (0)    Ujfaluši – Perea - Domínguez – A.López
25.kolo: Atlético – Sevilla (2)         Ujfaluši – Godín – Domínguez – A.López
26.kolo: Getafe – Atlético (1)         Valera Perea – Godín – A.López
27.kolo: Atlético – Villarreal (1)      Ujfaluši – Godín – Domínguez – Filipe Luis
28.kolo: Almería – Atlético (2)        Ujfaluši – Perea – Godín – Filipe Luis

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace