Skončí pohárová jízda Realu či Barcelony úspěchem?

Barcelona se pokusí zazářit alespoň v Evropské lize

Španělský fotbal bude mít v jarní pohárové Evropě 5 zástupců. 3 v Lize mistrů (Real Madrid, Atlético Madrid, Villarreal) a 2 v Evropské lize (Barcelona, Sevilla). Největšími tahouny by měl být Real s Barcelonou, oba španělští giganti ale mají těžký los. Kdo může zaútočit na celkové prvenství? Jaké jsou šance jednotlivých týmů v osmifinále?

Real Madrid

V lize naprosto dominantní, při neformě Atlética či Barcelony nemá konkurenci. Se 42 body má náskok 8 bodů na své nejbližší konkurenty, zisk titulu by měl být jistotou. Španělskému velkoklubu se dařilo i v Lize mistrů. Real svou skupinu vyhrál a suverénně postoupil do osmifinále. Největšími tahouny týmu je produktivní Benzema, znovuzrozený Vinícius, jistě působí i defenzíva, v klubu navíc panuje skvělá týmová chemie.

Los byl vůči Realu hodně krutý, madridský tým dostal nejtěžšího možného soupeře. V souboji titánů se utká s francouzským Paris Saint-Germain. Mírným favoritem bude PSG. Může se pyšnit nejlepším útokem světa (Messi, Mbappé, Neymar). Toto trio však nepředvádí tak špičkové výkony, jak se původně očekávalo.

Úspěch týmu je závislý na útočných individualitách, což má někdy negativní efekt (prohra s Rennes, ztráty s Bruggami, Lens nebo Nice jsou toho jasným důkazem). Real naopak hraje týmověji, jeho herní projev je daleko kompaktnější, může se spolehnout na jistější defenzívu. Podle papírových předpokladů by mělo postoupit PSG, ale ani postup Realu by nebyl příliš překvapivý.

Atlético Madrid

Obhájce titulu nezažívá ideální start sezóny. V lize je až 4. s obrovským mankem na vedoucí Real(13 bodů). Možná obhajoba je tak prakticky vyloučena. A to zejména kvůli zbytečným ztrátám, které Atlético již stihlo napáchat. Útočná forma Suareze, Griezmanna ani Felixe není příliš zářivá. I ve skupinové fázi Ligy mistrů to bylo ze strany "Atletů" ohromné trápení.
Španělský klub byl zařazen do "skupiny smrti" společně s Liverpoolem, Portem a AC Milán. Postup madridského celku měl být pouhou formalitou. Stal se však přesný opak, španělskému favoritovi dokonce hrozilo i vyřazení, což by byla ohromná blamáž. Atlético si nakonec zajistilo postup až v posledním zápase skupiny (výhra nad Portem 3:1).

V osmifinále se utkají s Manchesterem United. Ani v tomto případě nevyšel los úplně ideálně. Manchester United také v této sezoně nijak extra nezáří, jejich výkony však půjdou pod novým koučem Rangnickem nahoru. V únoru můžou být Red Devils úplně na jiné úrovni, než na jaké jsou nyní. Navíc se můžou opřít o produktivního Ronalda. Šance Atlética jsou minimální, může jen překvapit.

Villareal

Tento španělský tým v Lize mistrů docela překvapil a postoupil z nelehké skupiny(Manchester United, Atalanta, Bern) do osmifinále. "Žlutá ponorka" vyfasovala v následném losu Juventus. V tomto duelu to může být pořádně vyrovnané. Juventus je v krizi, poslední roky se ohromně trápí. Oproti minulým letům zaznamenává velký výkonnostní úpadek. Osmifinále se ale hraje až během února/března, forma Juventusu může být úplně jinde. Turinský klub bude favoritem, Villarreal však nemá co ztratit a klidně může postoupit.

FC Barcelona

Nejslavnější španělský tým je v této sezoně absolutním zklamáním. Odchod Lionela Messiho mělo na výkonnost týmu ohromný dopad. V lize se nachází až na 8. místě a bude mít co dělat, aby se alespoň dostal do TOP 4. Ještě větší katastrofa to byla v Lize mistrů. V konkurenci Bayernu Mnichov a portugalské Benfiky si katalánský klub vůbec neškrtl a skončil až na 3. místě. Barcelona poprvé po 21 letech skončila už po skupinové části Ligy mistrů a poprvé od roku 2004 si zahraje play-off Evropské ligy.


Barcelonu se v osmifinále utká s Neapolí, čeká ji nelehká premiéra. Nikoho silnějšího ani dostat nemohla. Neapoli se navíc v této sezoně daří, v italské lize bojuje o titul. Kvalitativně jsou na tom oba týmy dost obdobně, Barcelona už dávno nebudí strach, tak jako tomu bylo v minulosti. Španělský velkoklub patří k těm týmům, které můžou celou soutěž vyhrát. Osmifinále s Neapolí ukáže, zda je tato ambice reálná.

Sevilla

Sevilla byla zařazena do velmi hratelné skupiny (Lille, Wolfsburg, Salcburk). Šance na postup do osmifinále LM byla obrovská. Španělský tým však opět potvrdil, že mu to v této soutěži prostě nejde. Získal pouhých 6 bodů a skončil až na 3. místě. Velké selhání, podobně jako u Barcelony.

Evropská liga by ale měla být už o něčem jiném. Sevilla je v ní extrémně úspěšná, vyhrála ji už 6x(žádný tým ji nevyhrál víckrát). V osmifinále se utká s Dynamem Záhřeb, bude jasným favoritem. S postupem do čtvrtfinále by neměla mít žádný problém. I v tomto ročníku může dojít hodně daleko.  Patří do TOP 3 největších kandidátů na celkový triumf. Když ji bude los přát, je útok na 7. titul reálný.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace