Smutné výročí. Od tragické smrti Petera Dubovského uplynulo už dvacet let

Peter Dubovský (© elmundo.es)

Přesně před dvaceti lety tragicky zemřel Peter Dubovský, jediný slovenský fotbalista, který působil v Realu Madrid.

Královský klub koupil levonohého milovníka jazzu v roce 1993 ze Slovanu Bratislava, v jehož dresu se introvertní mladík stal dvakrát v řadě nejlepším střelcem ligy. Na Bernabéu se nedokázal naplno prosadit, nevyrovnal se s tlakem. Asistent tehdejšího kouč Jorge Valdana Ángel Cappa vše vysvětluje: "Pokud jsme v neděli hráli doma, Dubovského týden byl vždy stejný. Po pondělním tréninku jsme si s Jorgem řekli, že sestava je jasná. Peter a dalších deset. V úterý pokračovalo vše dobře. Ve čtvrtek začaly pochybnosti. V pátek to bylo ještě horší a v sobotu se nedostal ani do nominace. Byl kvalitním fotbalistou, ale nezvládal tlak na Bernabéu."

Stopu ve Španělsku přesto zanechal. Pět sezón předváděl velmi dobré výkony za Real Oviedo.

Třiadvacátého června 2000 všechny šokovala zpráva o Dubovského smrti. Osmadvacetiletý fotbalista zahynul po pádu ze skály na dovolené v Thajsku, když se snažil pořídit ideální fotografii.

Pro deník El Mundo promluvila jeho tehdejší přítelkyně Aurélia Čarabová: "Byli jsme na dovolené a ten den nebylo moc hezky. Místo pláže jsme se rozhodli pro turistický výlet, abychom poznali ostrov. Šli jsme se podívat na vodopády. Když se Peter pokoušel udělat fotku krajiny, podklouzl a spadl. Byl při vědomí a mluvil s námi. Cítil bolest v pánvi, vůbec jsme netušili, že má vnitřní krvácení do hlavy, na které o několik hodin později zemřel."

Převoz do nemocnice trval příliš dlouho, vybavení navíc nebylo dostatečné. To vše znamenalo, že boj o Dubovského život byl marný. "Spadl do velmi těžko přístupného místa," pokračuje Aurélia Čarabová. "Vrtulník v okolí přistát nemohl, nedostala se tam ani sanitka. Lékaři k němu museli dojít pěšky. Trvalo jim to pět hodin."

Když se Aurélia Čarabová vrátila do Ovieda, našla účtenku od prstenu. Dubovský ji po návratu z dovolené chtěl požádat o ruku... "Prsten stále mám a nechám si ho navždy," zakončuje.

Chceš mít novinky o Realu Madrid z první ruky? Navštiv ráj fanoušků na BilyBalet.cz.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace