Souboje Barcelony a Realu Madrid očima Iturraldeho

Iturralde González a Iker Casillas (© marca.es)

Iturralde González před letošní sezónou po sedmnácti letech v Primeře ukončil kariéru rozhodčího. A deník Marca udělal s nepřehlédnutelným arbitrem zajímavý rozhovor.

Ten se točil zejména kolem El Clásica. "Utkání mezi Realem Madrid a Barcelonou jsou pro rozhodčího snadné, alespoň u mě tomu tak bylo. Druhá věc je tlak ze strany médií a fanoušků. Ale věřte mi, že nejtěžší jsou zápasy o záchranu. To je takřka nesnesitelné," uvedl muž, jehož povoláním je výroba zubních náhrad.

"Pískal jsem tři El Clásica, všechny vyhrála Barcelona: 3-0, 3-0 a 5-0. Tedy celkové skóre 11-0 pro Barcelonu! S Ikerem Casillasem máme přátelský vztah, ale jednou mi řekl: Itu, kur*a, mám tě fakt rád, ale už naše zápasy prosím nepískej. (směje se) Ale jsou i další statistiky. Real Madrid prohrál nejvíce zápasů na Bernabéu se mnou. A druhé místo v této statistice má můj děděček, který byl rovněž rozhodčím."

Jedním dechem přidává Iturralde další historku: "Když jsem přišel na Bernabéu, lidé na mě samozřejmě pískali. Přišel ke mně Fernando Sanz, který je skvělým člověkem, a říká: Buď v klidu. Já jsem syn prezidenta a pískají na mě ještě víc."

"Často jsem byl označen jako Barcelonista nebo Antimadridista, ale tak to není. Můj tým je Athletic. Pokud máte rád fotbal, fandíte nějakému klubu. Ať mi neříkají, že rozhodčí to tak nemají. Jednou jsem pískal přátelák Athleticu a snažil jsem se být tak spravedlivý, až jsem nakonec byl nespravedlivý."

Iturralde promluvil také o odlišném stylu Barcelony a Realu Madrid: "Pískat Real Madrid je snažší než Barcelonu. Pep (Guardiola) mi jednou řekl, že Barceloně se píská méně penalt než Realu Madrid. Všechno má svou logiku, tak jsem mu to vysvětlil. (bere si papír a tužku a začíná kreslit) Barcelona každý útok dlouho připravuje. Všechna mužstva proti ní hrají jako nedávno AC Milán - s deseti hráči za balónem. Takže Barcelona hraje jako v házené - kombinuje, kombinuje, přihrává do trojúhelníku, a když se naskytne šance, dá rychlou narážečku nebo pas mezi obránce. Když se tohle stane, je od toho rozhodčí 35 metrů. A pokud dojde k penaltovému zákroku, nemůžete to přes několik těl vidět. Real Madrid naproti tomu hraje velmi rychle a přímo. Pokud Barcelona ztratí balón, jde Real Madrid do brejku. Samotný Cristiano, samotný Piqué, hřiště je prázdné, máte ideální výhled. Pokud je penalta, vidíte ji. S Barçou si hůře hledáme dobré místo na hřišti, abychom nepřekáželi."

"Víte, že když Barcelona ztratí balón, Real Madrid podnikne bleskový brejk. Jako v jednom z El Clásic, kdy Barcelona kopala roh, ale ztratila míč, ujal se ho Cristiano a za osm vteřin už byl ve druhém vápně. Zkuste si na konci zápasu, kdy furt běháte, dohonit takovou bestii. To už si jenom říkáte, že pokud se něco stane, ať je to jasné. A nebo ať padne gól. Další těžkou situací je křídelní hra Barcelony, protože to mají nacvičené tak, že je to vždy na hraně offsidu. V El Clásicu rozhodčí takové situace nechce. Chce mít jasno. Jako černá a bíla."

Řeč přišla i na rozhovory mezi rozhodčími a hráči během utkání: "Zkoušejí vás rozhodit, získat převahu. Hej, Itu, dnes pískáš skvěle, říkali mi. Pamatuji si na Melliho z Betisu. Itu, jsi perfektní, úplné monstrum, řekl mi. Jednou jsem mu odpověděl: Jsi fakt ošklivý, buď už zticha. Další si stěžují po každém souboji, říkal jsem jim, že jsou jak hlasatelky v rádiu. (směje se) Ale víte co? Nejméně mluví ti nejlepší. Litují, že jsem nemohl pískat Maradonu, ale Cristiano, Messi, Romário, Ronaldinho, Zidane, Ronaldo, Iniesta, ti si vás nevšímají. Soustředí se na fotbal. Snad s výjimkou Xaviho. Ten patří mezi ty hlasatelky! (výbuch smíchu)"

"Jednou dal Messi gól, když obehrál snad 200 obránců, a když se vracel do středu hřiště, tak mu říkám: Moc si nevyskakuj, takových jsem dal hodně. Podíval se na mě, jako by říkal, že jsem idiot. Xabi Alonsa jsem se prozměnu ptal, jak bych si mohl vystřelit z Cristiana. Před začátkem jednoho ze zápasů na Bernabéu jsem k němu přišel a říkám: Hej, Cristiano, moc mluvíš. Zůstal jako opařený s tím, že o rozhodčích nemluví nikdy, že nic neřekl. Odpověděl jsem mu: O to nejde. V jednom z rozhovorů jsi řekl, že jsi nejlepší v ping pongu. Ale to jsem já. Podível se na mě seshora a říká: Jsem nejlepší ve fotbale i v ping pongu. A se smíchem odběhl. Před dalším utkáním jsme se rozcvičovali, a když jsem se na něj podíval, z dálky dělal gesta, jako když hraje ping pong."

"Ale nejlepší pokec je s Joaquínem. V jednom zápase mezi Barcelonou a Valencií ke mně přiběhl a říká: Itu, dělej něco. Jenom běhám a míče jsem se dotkl snad jednou. Zastav to, nebo něco udělej, nechci furt jenom běhat."

Iturralde na závěr prozradil, zda-li se omlouvá těm, které svými rozhodnutími poškodí, a jaký sen se mu nesplnil: "Pokud udělám chybu, není to úmyslně. Pískám tak, jak to vidím. V zápase musíte udělat 200 rozhodnutí, pokud se někdo cítí poškozen, omluvím se mu. A co mi chybí? Boca - River. Tam se prý pozná, co je to tlak. Jako z jiného světa. To byl zápas, o kterém jsem snil. Dokonce více než o mistrovství světa."

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace