Španělská liga dává policii novou pravomoc: Ta bude moci pozastavit utkání

Útočník Realu Madrid, Vinicius, v průběhu utkání s Valencií | apnews.com

Po posledním incidentu z utkání mezi Valencií a Real Madrid, řekla španělská fotbalová veřejnost dost. Proti rasismu je potřeba bojovat důsledněji a bude potřeba přijmout drastická opatření. Jedním z nich je vydání nového protokolu, který vydalo ministerstvo vnitra. Dává v něm policii pravomoc pozastavit nebo ukončit utkání v případě, jakéhokoli incidentu se sexuální, rasovou či politickou diskriminací.

Až dosud mohl o pozastavení případně ukončení zápasu rozhodovat pouze hlavní rozhodčí. Učinit tak mohl poté, co shledal, že dochází k incidentům rasové, sexuální či politické diskriminace. Podle nové ministerské směrnice bude napříště o dalším postupu rozhodovat velitel policejních složek, které mají službu na stadionech.

K přerušení utkání došlo ve španělské lize pouze jednou a to v utkání druhé ligy mezi Rayo Vallecano a Albacete v prosinci 2019, kdy se domácí fanoušci spojovaní s krajně levicovou ideologií naváželi do útočníka hostí, Romana Zozuljiho. Je ale s podivem, že i přes stupňující se napětí na stadionech v poslední sezóně k žádnému dalšímu přerušení utkání nedošlo.

K jednání přiměl vládu až zmíněný zápas, ve kterém pršely urážky na hlavu útočníka Realu Madrid, Vinicia. Incident měl mezinárodní ohlas a Španělsko se probudilo s nálepkou rasistické země. Podle nového protokolu, který bude v nejbližších dnech zaslán policii, budou mít pořádkové složky větší pravomoc. Budou moci rozhodnout o částečném nebo definitivním přerušení akce, stejně jako o částečném nebo úplném vyklizení sektoru a v krajním případě i celého stadionu.

Veškeré akce bude řídit post bezpečnostního koordinátora, který by l zřízen v roce 2007, ale doposud zůstával více méně ve stínu. Nyní se situace mění a částečná tíha odpovědnosti spadne z ramen rozhodčích, aby přešla na policii. Nová opatření, která ještě nebyla oficiálně okomentována ze strany fotbalové ligy, vstoupí v platnost za měsíc, se startem nové sezóny.

Více informací o Realu Madrid najdete na BilyBalet.cz

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace