Španělské fotbalistky bojkotují návrat do národního týmu, rezignaci Vildy i Rubialese navzdory

španělské hráčky po vítězství na MS

Španělské fotbalistky, které v srpnu dosáhly historického úspěchu a staly se mistryněmi světa, se hned tak před fanoušky nevrátí. Velká část hráček, jež po finále v Aucklandu pozvedla nad hlavu pohár pro vítěze, se s odvoláním na oficiální prohlášení odmítá vrátit do národního týmu. Hráčky trvají na tom, že se k týmu nepřipojí, dokud fotbalová federace nepřistoupí na jejich podmínky.

Hned dvacet hráček vítězného ženského týmu z Mistrovství světa se do národního týmu na nadcházející zápasy Ligy národů nevrátí, navzdory rezignaci Rubialese a vyhazovu Jorge Vildy. V prohlášení, které podepsalo 39 fotbalistek, hráčky vyzvaly ke kompletní restrukturalizaci španělské fotbalové asociace s cílem odstranit osoby, které zastávaly postoje, jenž jsou v rozporu s důstojností žen.

Mezi podepsanými je sedm hráček, které se nedostaly na srpnový turnaj a další patnáct, které již dříve avizovaly bojkot národního týmu. Z vítězné sestavy z Mistrovství světa tak prohlášení nepodepsala pouze Athenea del Castillo z Realu Madrid, Claudia Zornoza, která ukončila kariéru, a Sheila Garcia z Atlética Madrid.

Oficiální prohlášení vzniklo navzdory tomu, že na svou funkci nakonec rezignoval Rubiales a ještě předtím byl od týmu vyhozen trenér Jorge Vilda.

Jsme pevně přesvědčeny, že jsou nutné razantní změny na vedoucích pozicích RFEF a konkrétně v oblasti ženského fotbalu. Chápeme, že všichni tito lidé by měli být daleko od systému, který by nás měl chránit a který je bohužel daleko od vyspělé společnosti. S ohledem na výše uvedené uvádíme podrobný rozpis požadovaných změn, aby se podobný přístup již neopakoval a aby byla zajištěna naprostá transparentnost:

    Přestavba organizačního schématu ženského fotbalu.

    Restrukturalizace kabinetu předsednictva a generálního sekretariátu.

    Odstoupení prezidenta RFEF

    Restrukturalizace oblasti komunikace a marketingu.

    Restrukturalizace řízení integrity

 

"K dnešnímu dni, jak jsme sdělily RFEF, změny, které proběhly, nestačí k tomu, aby se hráčky cítily na bezpečném místě, kde jsou ženy respektovány, kde existuje podpora ženského fotbalu a kde můžeme podávat maximální výkony.“

Hráčky potvrdily, že od srpnového incidentu mezi Rubialesem a Hermoso proběhlo několik jednání, na kterých strany jasně vyjádřily své postoje, nicméně to není dostačující. Mezi samotnými hráčkami ale panuje rozkol ohledně opatření, která požadují. Některé volají po vyhazovu jednotlivců ale nepanuje shoda na tom, koho.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace