Španělský fotbal bude podesáté na olympiádě

Adrián poslal španělské mladíky na olympiádu (© marca.es)

Na nejbližší olympiádě, kterou bude v roce 2012 hostit Londýn, nebude chybět španělský fotbalový tým.

La Rojita si postup vybojovala vítězstvím v semifinále mistrovství Evropy do 21 let, v němž zdolala po prodloužení Bělorusko poměrem 3-1. Ve finále turnaje se střetne se Švýcarskem, které přehrálo Českou republiku rovněž v prodloužení.

Je to podesáté, co se španělský fotbal představí na olympiádě. Na akci, kterou sleduje celý svět, má bilanci jedné zlaté medaile a dvou stříbrných. Ze 34 celkových zápasů na olympijském turnaji jich Španělsko zvládlo 19 vítězně, 7krát se rozešlo se soupeřem smírně a v 8 případech bylo v roli poraženého, to vše při skóre 56:37.

První olympijská medaile přišla v Antverpách 1920, kde tým okolo legendárního brankáře Ricarda Zamory dosáhl na stříbro.

Druhá následovala až v roce 1992, kdy hry hostila Barcelona. Španělsko v sestavě s Cañizaresem, Guardiolou, Luisem Enriquem, Kikem Narvaezem, Alfonsem Pérezem, Abelardem, Albertem Ferrerem, Mikelem Lasou nebo Amaviscou vyhrálo všech šest zápasů včetně toho finálového nad Polskem 3-2, což znamenalo nejcennější kov.

Zatím poslední "placku" získala La Rojita v Sydney 2000, kde ve finále i přes vedení 2-0 nestačila na Kamerun, kterému podlehla na pokutové kopy. Xavi, Marchena, Puyol a Capdevila tehdy asi netušili, že o deset let později se stanou mistry světa...

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace