Speciál - El Clásico (podzim 2010)

Dějiště dnešního zápasu. (© as.com)

Jaké zajímavosti nabídne první El Clásico letošní sezóny, které dnes večer bude hostit Nou Camp?

Netradiční den

Tou první je hned datum, respektive den, ve který se odehraje, a sice pondělí. Utkání se mělo odehrát v neděli, bylo však přesunuto kvůli volbám do katalánského parlamentu.

Není to poprvé, co se El Clásico odehraje v tento pro fotbal netradiční den. Stalo se tak už dvakrát, a to v letech 1964, kdy se z výhry 2-1 po gólech Genta a Puskáse radoval Real Madrid, a 1972, kdy byl opět úspěšnější Bílý balet zásluhou Asensiho. V obou případech se hrálo na Nou Campu a Blancos nakonec dosáhli na ligový titul.

Rozhodčí

Na fair play bude dohlížet Iturralde González. Excentrický rozhodčí, který nejde pro kartu (třeba i červenou) daleko. To nejsou pro Pepeho či Busquetse dobré zprávy. 

Iturralde González měl tu čest pískat El Clásico již dvakrát, pokaždé zvítězila Barcelona. Zatímco Pep Guardiola to přešel se slovy, že nebude výběr rozhodčího komentovat, José Mourinho byl tradičně sdílnější: "Barça má z Iturraldeho radost, Madrid už méně. Ale pokud mu hráči pomohou, bude to mít lehčí. Ani já mu nechci komplikovat život."

Mourinho versus Guardiola, Mourinho versus Nou Camp...

Zajímavý souboj bude k vidění i na lavičkách. Na jedné Pep Guardiola, který pečlivě váží každé slovo, na té druhé portugalský bouřlivák Mourinho, jenž nejde pro kritiku čehokoliv a kohokoliv daleko. Na Mourinha má spadeno také Nou Camp.

Na stadionu Barcelony Mourinho dříve působil, ať už jako tlumočník nebo asistent trenéra. A přechod k rivalovi se neodpouští, případ Figo versus prasečí hlava mluví sám za sebe. Sám Mourinho k tomu říká: "Samozřejmě, že vím, že v Barceloně nejsem oblíbený. Vždyť jsem ji s Interem vyřadil z Ligy mistrů. Nečekám vřelé přivítání, ale nezabývám se tím."

Víctor, nebo Iker? Leo, nebo Cristiano?

Také přímo na trávníku se utvoří dvojičky, které budou poutat pozornost kamer nejčastěji. Potvrdí Víctor Valdés, že už za Ikerem Casillasem nezaostává ani o píď? Střet dvou reprezentačních gólmanů by měl zaručit nízké skóre, ale...

Pravý opak si přejí dvě největší hvězdy La Ligy. Lionel Messi, jenž plní stránky novin výhradně svými slalomy a trefenými růžky branky, a Cristiano Ronaldo, který se dostává do titulků i kvůli svým oscarovým vystoupením, jejichž intenzitu v posledních týdnech až příliš zvýšil.

Jak vnímají El Clásico mimo Španělsko?

"Tenhle zápas je naprostá bomba. Navíc v pondělí se v Itálii žádný fotbal nehraje. Jsem si jistý, že hlavní stránka úterního vydání našeho deníku bude právě o El Clásicu. Má takovou důležitost, že se na něj díváme trošku žárlivě," přiznává Filippo Rocci z deníku La Gazzetta dello Sport. "Itálie se zamilovala do stylu Barcelona a zároveň ji láká Mourinho, který je u nás větší hvězdou než Messi nebo Cristiano. Píši o něm čtyřikrát nebo pětkrát do týdne, protože fanoušci ho zbožňují.

Sid Lowe z anglického plátku The Guardian mluví podobně: "Je to nejlepší zápas světa, proto se mu dostane každé pocty. V Anglii bude jako první utkání mimo Premier League k vidění dokonce ve 3D.

V Německu budou El Clásico sledovat pouze prostřednictvím internetu, ale ani to zájem o něj nesnižuje, což potvrdil Mario Volpe z listu Bild: "Příchod Özila a Khediry do Realu Madrid je pro německého fanouška velké plus, i když řada z nich fandí Barceloně díky jejímu stylu. Ale pokud dá Özil hattrick, nepochybujte o tom, že bude na titulní stránce."

Nuno Luz z portugalské televize SIC prohlásil: "Musíte pochopit, že Real Madrid je v podstatě týmem všech Portugalců, píšeme o něm možná více než o Benfice. A myslím, že přestože se o víkendu hrál zápas Sporting - Porto, tak řada lidí se více těší na El Clásico."

"Pro nás je to velmi atraktivní utkání, protože se na hřišti potkají Messi, Higuaín, Di Marí a možná Mascherano. Pondělní i úterní vydání našeho listu bude patřit El Clásicu. Tedy pokud Boca Juniors nebude měnit trenéra," přidává se Juan Pablo Méndez z argentinského Olé.

Některé zajímavosti:

- Na stadionu budou přítomni například bývalé opory Barcelony Phillip Cocu, Thierry Henry a Rafa Márquez, poslední posila Blaugranas Ibrahim Afellay, Ronald Koeman nebo Gheorghe Popescu. Na vlastní oči chtějí utkání vidět i trenér Argentiny Sergio Batista či tenistka Caroline Wozniacki.

- Pep Guardiola se v roli trenéra prvního týmu střetnul s Realem Madrid čtyřikrát, pokaždé vítězně.

- Přátelé ve VIP lóži. Florentino Pérez a Sandro Rosell. Dva podnikatelé, kteří se dobře znají.

- Více trenérů nejvyšší soutěže věří Barceloně. Unai Emery prozradil i tip na výsledek, kouč Valencie sází na divokou remízu 4-4. Quique Sánchez Flores prozměnu uvedl, že ho zápas nezajímá.

- Autobus Realu Madrid napadli po příjezdu do Barcelony místní fanoušci, kteří rozbili několik jeho oken hozenými kameny. K žádnému zranění nedošlo.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace