Stávka by mohla odsunout příští kolo na červen

La Lize hrozí stávka (© donbalon.es)

LFP (Liga profesionálního fotbalu) stále hrozí stávkou, která by znamenala odložení 30. kola Primera División.

To je na programu po reprezentační přestávce o víkendu 2. a 3. dubna. Vedení ligy však stále bojuje s vládou kvůli změnám v zákonech a s nimi spojeného přerozdělování peněz ze sázek. LFP se navíc nelíbí, že je z každého kola vysílán jeden zápas v televizi zdarma.

"V uplynulých týdnech nedošlo k žádnému posunu v jednáních, LFP proto trvá na rozhodnutí 30. kolo nejvyšší soutěže odložit," stojí v oficiálním prohlášení na webové stránce La Ligy.

Pokud by 30. kolo Primery bylo skutečně odloženo, odehrálo by se zřejmě až 12. června, tedy tři týdny po původně plánovaném ukončení soutěže. To by mohlo znamenat problémy pro některé kluby, protože ve stejný den začíná soustředění národního týmu do 21 let na mistrovství Evropy. Atlético Madrid by tak v možná rozhodujícím utkání o pohárovou Evropu mohlo přijít o De Geu či Domíngueze, Athletic o Javi Martíneze, Muniaina či Mikela San José.

Reprezentanti jihoamerických zemí by zůstali prakticky bez odpočinku, protože od 1. července začíná Copa América. Mezi 35 fotbalisty, kteří by se s náročným programem museli poprat, patří Lionel Messi, Dani Alves, Ángel di María, Kun Agüero, Diego Forlán, Gonzalo Higuaín nebo Marcelo.

Real Madrid a Barcelona společně s dvanácti dalšími kluby s bojkotem 30. kola souhlasí, Espanyol, Villarreal, Zaragoza, Athletic, Real Sociedad a Sevilla celou situaci považují za znehodnocení soutěže a trvají na plánovaném termínu. Obrátily se proto na soud.

Spory ohledně rozdělování peněz z televizních práv se táhnou už několik měsíců. Real Madrid a Barcelona inkasují každý rok nejvíce - 137,5 milionu eur, Atlético a Valencia 44 milionů eur, menší kluby se pak musejí spokojit s nejnižší sazbou 12 milionů eur.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace