Tiki-taka nefunguje. Více zápasů vyhrávají týmy, které mají nižší procento držení míče

Někteří trenéři mají míč rádi, ale úspěch to pokaždé nepřinese (© marca.es)

Barcelona Pepa Guardioly a španělských národní tým před několika lety dobyly Evropu i svět pomocí herního stylu tiki-taka, jehož základem jsou krátké přihrávky a kontrola míče po dlouhou dobu. Jenže ten přestává být prospěšný.

Reprezentace to opakovaně poznala na velkých turnajích, jalových více než 1 000 přihrávek proti Rusku na mistrovství světa bylo ukázkou, jak se lze pronudit k neúspěchu, Barcelona v Lize mistrů a také v La Lize platí, že cesta k lepším výsledkům vede přes přímější fotbal.

V posledním kole vyhrály jen dva týmy, které měly balón pod kontrolou více času než soupeř. Jednou se zrodila remíza a hned sedmkrát se radovalo celek, který se s míčem nemazlil, ale volil razantnější postup směrem vpřed. Nejvíce patrné to bylo v zápasech Valencia - Barcelona (výsledek 1-1, držení míče v procentech 30-70), Atlético - Betis (1-0, 38-62) a Alavés - Real Madrid (1-0, 36-64).

A nejde jen o víkendové mače. Z celého letošního ligového ročníku je odehráno 79 střetnutí, kdo držel míč větší procento času, vyhrál jen 24 z nich (30 %), zatímco sokové s nižším procentem se radovali 30krát (38 %).

La Liga se vyrovnává a nevítězí ten, kdo drží míč, nýbrž ten, kdo s ním umí za kratší dobu lépe naložit.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace