Top 5 latinskoamerických derby

Pro okořenění našich stránek vám přineseme také něco z latinskoamerického fotbalového prostředí. Pokud vás budou články zajímat, dejte nám prosím vědět a budeme v tomto duchu pokračovat.

V prvním jihoamerickém článku si pro nás autor připravil pět nejvýraznějších derby amerického kontinentu a jeden bonus ze severu navíc. Začneme klubovou scénou a potom bude následovat mezinárodní.

Atlético Nacional- Indenpendiente Medellin

Krásné město s krvavou historií se dvakát za rok promění ve válečnou zonu. To když nastupují místní arcirivalové. V Kolumbii je velká kultura nožů, podobně jako v tureckém fotbale a celkově životě. V roce 2012 policie při derby, které vyhrál Medellín zatkla 350 lidí, kteří se snažili dostat na stadion s noži. Ten den se střílelo více než je i v Medellínu obvyklé a jeden muž se snažil do arény propašovat revolver. Nikde jsem nenašel zprávu o žádných zraněných ani mrtvých(naštěstí), ale v posledních dvou dekádách jde o prozatím nejvyhrocenější incident.

U nás je Atlético spojováno hlavně se jménem narkokrále Pablo Escobara . Ten týmu fandil již odmala a posléze jej koupil. Přes svůj oblíbený klub chtěl také prát peníze z narkoobchodu. To se mu však nejspíš nepovedlo a on musel najít cesty jinudy.

Známý je i případ jmenovce Pabla a to Andrése, jenž byl zastřelen před nočním barem v pouhých 27 letech po nešťastném mistrovství světa v USA, kde si zády srazil míč do vlastní branky.

Vím že jsem v tomto odstavci psal hlavně o Atléticu, ale nebojte se v naší rubrice se brzy podíváme pod kůži všem významějším klubům a událostem co se napříč desetiletími udály.

Palmeiras- Corinthians

Slavné Paulista derby, do kterého by mnozí zahrnovali i Santos. Ten se však nachází několik kilometrů dále ve stejnojmenném přístavu. Opomenout nesmíme ani Sao Paulo FC, takže zde máme na jednom velkém kolbišti metropolitní části Sao Paula hned 4 kohouty, což není zas tolik v porovnání s jinými ligami. Třeba i tou naší, kde pravidelně v první lize nastupují z Prahy 4 týmy. V brazilských derby je ale řevnivost mezi fanoušky úplně někde jinde. Klub to je rodina, čest a krev. Nyní pojďme k historii tohoto derby centenario (stoleté).

Italští přistěhovalci si ze své domoviny přivezli fotbal jako zábavu a jelikož ve městě neměli s kým hrát , založili společně s pár místními portugalci a rodilými brazilci Corinthians. Jak už to tak mezi rozdílnými skupinami lidí chodí, jednoho dne se mezi sebou italové a brazilci nepohodli, protože italům se nelíbilo čím dál tím větší protěžování portugalsky mluvících (jak Portugalců, tak domácích brazilců) a přišli si odstrčení. Italové z klubu tedy definitivně odešli za vyhrocených podmínek.

Založili si klub Palestra Italia a oheň byl na střeše.Hanlivou přezdívku zrádci mají od Corinthians již od prvního derby v roce 1917 a nevypadá to, že se bude něco měnit i v druhé dekádě 21. století.

Club Nacional de futébol- Peñarol Montevideo

Estadio Centenario je opět vyprodané, fanoušci jsou hezky rozdělení na žlutočerné slunečnice a bílomodré nacionales. Mimo spojené království je toto nejstarší derby. Poprvé se hrálo již v roce 1900.

Angličtí imigranti s sebou přivezli krom jiného i fotbal. Nejprve je však nutno podotknout, že Penarol bylo družstvo hrající kriket, až s čím dál více narůstajícím počtem domácích se začal více protěžovat fotbal. Zformoval se tedy Penarol. To bylo mezi lety 1891 až 1899. Už tehdy kolem bratříčkování uruguajců s angličany bylo trochu zlé krve. Několik uruguajců, kteří z týmu v nedobrém odešli se rozhodlo pomstít a založit si vlastní klub. Jednoduše pojmenovaný, aby bylo všem jasné kdo je tady cizinec. Založen byl Nacional v roce 1899 a o rok později jsme tu pak měli první derby. Už v tom roce 1900 pokřikovali fanoušci a hráči Nacionalu na své protivníky "Vítači" a sami sebe patrioti.

I proto se toto derby často přirovnává ke slavnému skotskému Old firm. Protože jeden z týmů byl dlouho v zemi neoblíbený a nechtěný. To se postupem času srovnává a dnes najdeme i mnoho rodin, které si jdou v různých barvách užít na stadion. Své o tom ve své knize třeba řekl bývalí hráč Nacionalu a od dětství jeho fanoušek Luis Suárez, jehož vlastní bratr vyznává Penarol.

América- Chivas Guadalajara

El Clásico de Clásicos, je ve střední americe největší derby a nemálo lidí ho sleduje i z Ameriky jižní. Když se hraje, tak je celá země na nohou. Pokud se podíváme na ostatní derby , tak tu máme vždy jednu věc, která nejvíce rozděluje týmy. Ať už je to nejčastější příčina, kdy proti sobě stojí bohatí (vzdělaní) a chudí(dělnická třída) v Evropě se tento rozdíl, již dost vymazal, ale v latinské americe stále přetrvává...

Takže třídní boj si můžeme odškrtnout, potom tu máme městské obyvatele proti venkovanům. Tým který vzhlíží k USA a nevadí mu vzdát se některých mexických tradic proti klubu, který je naopak o to více vyznává a vše cizí mu je proti srsti. Ano tak toto je největší mexické derby.

Historie těchto zápasů není tak dlouhá jako u ostatních. Začala až na konci padesátých let, kdy týmy Atlante a Necaxa začali ztrácet dech jak po finanční tak sportovní stránce. Nebyl kdo, by pronásledoval na špici mexické ligy Américu, hrdý tým z hlavního města. O to víc se fanoušci z neměstských částí Mexika upnuli ke čtvrtému týmu, jenž má pro mnoho z nás těžce vyslovitelné jméno . Chivas také angažovali pouze mexické hráče, čímž o to větší měli sympatie od domácích patriotů.

Boca Juniors- River Plate

Původní název Clásico, se postupně rozšířil do ostatních španělsky mluvících zemí. Stejně tak se nechali inspirovat francouzi jejich Le Classique (PSG- OM). Tak si v Argentině řekli že když to vymysleli, tak to jejich bude prostě superclásico. Název poprvé prezentovali místní noviny a od té doby ho postupně přejali fanoušci obou družstev.

Když se hraje tak má Buenos airejská policie vždy pěkně napilno a v zemi se doslova zastaví čas.

Stejně jako v Brazílii i tyto dva kluby měly původně přátelské vztahy. Oba byly založeny italskými přistěhovalci pracujícími v docích hlavního města. River v roce 1901 a Boca o 4 roky později.

Odboráři z Riveru měli však větší štěstí(hovoří se také opět o tom že měli více argentinského obyvatelstva ve svých řadách) a díky svému vlivu se přestěhovali do prominentní čtvrti. Dělníci a hráči La Bocy jim to nemohli zapomenout a dali jim přezdívku Milionairios, kterážto se z původně hanlivé, stala jejich normální přezdívkou. River zase začal fanoušky a hráče Bocy nazývat Genoese, což mělo odkazovat na jejich italský původ i když většina italských přistěhovalců nebyla ze severní Itálie, nýbrž z jižních částí apeninského poloostrova.

Tak takhle nám vzniklo ono známé argentinské derby, o němž se často dozvídáme i v Evropě.

Tak a nyní taková jen malá zajímavost. V severoamerické MLS, ač se to nezdá se taky dokáže fandit a zaplnit čtyřicetitisícové arény. Velkých derby zde najdeme více , ale to největší se hraje v Kanadě. Už jen tím že kanadských týmů je v lize málo se snaží každý dostat na špici, ale řevnivost mezi těmito dvěma městy přesahuje všechny sportovní meze. Toronto s Montrealem se spolu bijí o to která část Kanady je lepší již pěkně dlouho dobu a zápas mezi těmito týmy, nikoho z fandů kulatého nesmyslu nenechá klidným. Ba i hokejový fanoušci se přijdou někdy podívat na pro ně o té doby ženský sport.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace