Trenér nemůže vést dva týmy La Ligy v jedné sezóně. Změní se to?

Marcelino (© marca.es)

Španělský fotbalový svaz (RFEF) zvažuje úpravu části pravidel, která se týká trenérů.

Ač to mnoho fanoušků neví, bod 162 pravidel RFEF říká, že "dojde-li z jakéhokoliv důvodu k ukončení smlouvy mezi klubem a trenérem, nemůže trenér v průběhu sezóny působit v jiném klubu".

Sezónou se myslí období od 1. července do 30. června. Může tak dojít k situaci jako v roce 2016, kdy byl kouč Villarrealu Marcelino García Toral odvolán ještě v průběhu předsezónní přípravy, ale následně se již nemohl upsat Valencii, která o něj měla zájem. Obě strany musely s uzavřením kontraktu počkat do léta 2017.

RFEF nyní zvažuje, že dá trenérům možnost působit během jedné sezóny ve dvou klubech. A proč vlastně omezení platí? Důvodů je několik. Prvním je, aby trenéři "rotovali" a nestalo se, že v La Lize bude působit stále stejných 20 jmen. Dalším jsou peníze. Odvolaný lodivod totiž podle práva pobírá i nadále domluvený plat, a to po dobu minimálně jednoho roku, takže další zdroj obživy nepotřebuje. Třetím vysvětlením pak je teoretická možnost "vynést" sportovní plány předchozího zaměstnavatele a zneužít jejich znalost u nového.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace