Třída A pro Barçu B

Kiko Femenía (©fcbarcelona.com)

Kiko Femenía, dvacetileté křídlo z alicantské provincie, od své plnoletosti i španělský reprezentant, bude od příští sezóny jezdit po pravé straně na barcelonském Mini Estadi. Barcelona za něj do pokladny napůl zkrachovalého klubu z hlavního města provincie, kde Kiko od žáčků postupoval z jedné věkové kategorie do druhé, vložila dva miliony eur. Celá operace zpočátku vyvolávala určité pochybnosti. Mnohým se nezdála výše přestupové částky za hráče, který má v Primera División za sebou jedinou sezónu a navíc se s ním počítá jen do béčka. Jenže Pep Guardiola prokázal, že na mladé nadějné fotbalisty má téměř neomylný čich. Kiko Femenía je kluk s velkou budoucností a díky jeho technickým přednostem si ho v budoucnu člověk ani nedovede představit na jiném jevišti, než na magickém Nou Campu.

Kiko o sobě tvrdí že je „kluk z vesnice” a přesně podle tohoto přídomku nechává plynout jistou zvláštní přirozenost, jak v osobním životě, kde se hrdě hlásí k fanouškům pětašedesátiletého zpěváka Camila Sestoa, tak i fotbalovém. V roce 2009 na jeho dveře klepalo hned několik zájemců z nejvyšší soutěže. Jenže jeho jediným cílem bylo triumfovat v Hérculesu a tahle sázka mu vyšla náramně. V sezóně 2009-10, první coby plnohodnotného člena prvního mužstva, začaly jeho sprinty a fintičky u postranní čáry brzy vzbuzovat všeobecný obdiv. Jeho schopnost projít až k hranici vápna a servírovat míč svým kamarádům a procházet přes protivníky díky své rychlosti rozhodovaly zápasy pokaždé, když mu „El Boquerón” Esteban Vigo dal příležitost v základu.

Hércules završil brilantní sezónu postupem do nejvyšší soutěže a Kiko Femenía brzy rozšířil seznam hráčů, se kterými je třeba v budoucnu vážně počítat. Nicméně premiéra v nejvyšší soutěži nebyla taková, jakou si asi představoval. V prvním ligovém kole proti Athleticu sice nastoupil na poslední půlhodinku, ale nepříjemný nával úzkosti ho málem poslal zpátky na lavičku náhradníků, nebýt matadora Rufeteho, jenž přesvědčil nejen trenéra, aby ho nechal na place, ale dodal potřebnou dávku sebedůvěry i samotnému Kikovi. Ten den si Kiko sáhl na dno a nepříjemně pocítil závrať nejvyšší soutěže. Snažil se aby tahle zkušenost zůstala zapomenuta co nejdříve, přesvědčen, že nervových potíží se zbaví jedině plnou důvěrou ve své nezpochybnitelné schopnosti a kvality. Hned další zápas po hořké premiéře zavedl Hércules na Nou Camp. Ligový nováček si odsud odvezl nečekaný skalp úřadujícího mistra díky dvěma gólům Valdeze. Po nějaké úzkosti u Kika, který brousil pravou lajnu opět poslední půlhodinu, ani vidu ani slechu. Spíš přesně naopak. Předvedl část svého repretoáru a Guardiola si ho nemohl nevšimnout. Hrdinský čin z Barcelony tak posloužil k tomu, aby Kiko definitivně zaplašil bubáka, který ho doprovázel při prvním rande mezi elitou.

Brzy na to začal Kiko Femenía nastupovat i v základní jedenáctce a se 34 odehranými zápasy v uplynulé sezóně může být navýsost spokojen. Do Primera División by se chtěl určitě vrátit co možná nejdříve, byť jeho letošní fotbalová pouť začne prozatím o poschodí níže. To ale musí v Eusebiově béčku hrát hodně dobře, neboť konkurence je tu veliká a herní mechanismy hodně zažité. Brána do prvního týmu je přesto otevřená. Na tom, jak mu půjde práce od ruky záleží, kdy ho Guardiola vyzve, aby vstoupil dál.


Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace