UEFA formálně zahájila vyšetřování Barcelony v procesu Negreira

Enriquez Negreira @football-espana.net

Případ Negreira se oficiálně dostal k Evropské fotbalové asociaci, která oznámila katalánskému klubu, že zahájila formální vyšetřování. To může trvat několik měsíců až dva roky a hrozí, že úředníci v Nyonu Barcelonu, v případě prokázání korupce, vykáží z pohárové Evropy.

Ze sídla UEFA ve švýcarském Nyonu dorazila Barceloně nepříjemná, nicméně očekávaná zpráva. Komise evropské fotbalové organizace zahájila formální vyšetřování případu Negreira v souladu s čl. 31 odst. 4 disciplinárního řádu. K zahájení řízení došlo poté, co bývalý španělský rozhodčí, Xavier Estrada Fernández, podal stížnost na Barcelonu a španělská generální prokuratura podnikla kroky k vyšetřování vztahů, které katalánský klub udržoval s tehdejším místopředsedou technické komise rozhodčích, José Mariou Enriquezem Negreirou, jež byl ve funkci v letech 1994 až 2018.

Do hledáčku vyšetřovací komise se podle podkladů dostaly platby Barcelony společnostem napojeným na samotného Negreiru a jeho syna. Stejná generální prokuratura v minulých dnech potvrdila, že doposud neexistují nezvratné důkazy o podmíněnosti řízení zápasů a jejich výsledků. Scénář by se ovšem mohl změnit a nabýt mnohem závažnějších kontur, pokud by vyšetřování prováděné španělskou justiční policií Guardia Civil přineslo konkrétnější zjištění.

V každém případě má UEFA, na základě článku 4.02 Ligy mistrů a článku 50.3 stanov, pravomoc vyloučit Barcelonu z mezinárodních soutěží, pokud jí prokáže přímou či nepřímou účast na pokusu o zmanipulování výsledku zápasu, ať už se jedná o národní ligu nebo evropskou soutěž.

V tuto chvíli je tedy pouze jisté, že UEFA chce, aby se případ dostal do podvědomí a katalánský klub a jeho představitelé podali vysvětlení ohledně plateb v celkové výši přibližně 7,5 milionů eur v letech 2001 až 2018.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace