V deníku As to s Photoshopem umí

Deník As (© as)

Tak tohle už je vrchol! To si museli zřejmě pomyslet nejen příznivci Barcelony, kteří si ve včerejším tištěném vydání deníku As (vychází v Madridu) prohlédli fotgrafie, které rozebírají úvodní gól Barcelony v ligovém souboji s Athleticem Bilbao (2:1).

Šlo o spornou situaci, ve které obránce Barcelony Dani Alves dostává od Xaviho přihrávku do velmi těsné ofsajdové pozice (zřejmě byl v nelegálním postavení). Hodně složité na posouzení pro čárového rozhodčího. Ten nakonec nechal ve hře pokračovat (tak jak rozhodčí při podobných situacích nabádá samotná FIFA)  a zpětná Alvesova přihrávka našla kopačku Davida Villy, který neomylně zavěsil, čímž zaznamenal již šestnáctou branku tohoto ročníku a postaral se o brzké vedení svého týmu.

To že v deníku As rozebírají takové situace není nic zvláštního a nestálo by to ani za zmínku. Je víceméně pochopitelné, že sportovní deník vycházející ve městě největšího rivala Barcelony se snaží vypíchnout veškeré možné skutečnosti, které mohou narušit soupeřovu pohodu. Na to už jsou ve Španělsku zvyklí a logicky se to děje i opačným směrem, o tom není sporu. Jenže tady se stalo něco, co už je hodně přes čáru. Pomocí moderních grafických programů, dejme tomu třeba Photoshopu, se grafikům madridského deníku "záhadně" podařilo ze hřiště vygumovat jednoho obránce Athleticu Bilbao, čímž Alvesův ofsajd najednou vypadá jako 120 procentní. Cíl jasný - obalamutit čtenáře, který bude mít najednou jasno v tom, jak se Realu jenom škodí a Barce soustavně pomáhá. Loni se tomu říkalo kauza Villarrato. Proč nespustit další kampaň zrovna ve chvíli, kdy to Barce nejde tak lehce, jako v průbehu sezóny. Zrovna když nadešel její známý krizový únor.

Na webu as.com se následně objevila zpráva, prostřednictvím které redakce vysílá do světa omluvu. Za vše prý může infografická chyba. (Ano,opravdu, nad hlavou Messiho je titulek Villa). Ovšem vymazat z fotky jednoho hráče není chyba nýbrž hodně velký podvod, nejen na čtenáře. Něco podobného vyvedla loni prozměnu Marca, která se snažila ještě víc zpochybnit Pedrův gól do sítě Sportingu při výhře Barcelony na Molinónu 0:1. Ale takhle daleko tedy rozhodně nezašla.

A jak se k celé záležitosti staví Alfredo Relano, ředitel deníku As v pravidelném chatu se čtenáři?
"Zjistil jsem to dnes ráno, viděl jsem, že se o tom mluvilo na všech fórech. Je mi stydno a omlouvám se všem těm, kteří si As kupují, mimo to celé barcelonské obci. Už jsem o tom mluvil ve dvou barcelonských rádiích. Mám sjednanou schůzku s lidmi z grafického oddělení, aby mi to vysvětlili. Zatím věřím první verzi, kterou mi dali, že se jedná o něco neúmyslného o kladení jedné vrstvy s momentkou na druhou. Doufám, že mi to předvedou. Na naši obranu mohu poznamenat, že na internetové verzi deníku je celá akce správně zobrazena od začátku a poté, co se zjistila chyba v tištěném vydání, dali jsme i tam správnou verzi. Zítra zveřejníme naši omluvu do tištěné verze, neboť ne všichni čtenáři papírové verze mají přístup na web. Navíc jsem k dispozici všem rádiím a jiným typům sdělovacích prostředků, kteří mě mohou na toto téma interpelovat ."

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace