Valencia oslavila sto let od založení

Stadion Algirós - první domov Valencie (© marca.es)

Velká sláva dnes proběhla ve Valencii, klub oslavil sto let od založení.

Osmnáctého března 1919 se Valencia FC (v roce 1941 došlo k přejmenování na Valencia CF) objevila na fotbalové mapě, prvním domovem jí byl skromný stadion Algirós. O tom, že se prezidentské funkce ujme Octavio Augusto Milego Díaz, rozhodl hod mincí. Milego byl jedním z osmi mužů, kteří se o několik dní dříve na vzniku nového celku domluvili v baru Torino.

O dvanáct let později už Valencia byla součástí nejvyšší soutěže, a to už na stadionu Mestalla, kam se přemístila v roce 1923. Během jednoho století prošlo kádrem Netopýrů 1 126 fotbalistů, na lavičce se vystřídalo 59 trenérů a v křesle 47 prezidentů.

Valencia dosáhla celkem na 22 pohárů, mezi nimiž nechybí 6 prvenství v lize, 7 v Copě či jedno v Poháru UEFA. Na kýženou Ligu mistrů Valencia stále čeká, v letech 2000 a 2001 se prorpacovala až do finále, ani jednou ale neuspěla. Poslední trofej se datuje do roku 2008, a to když ve finále Královského poháru zdolala Valencia Getafe 3-1. Fanoušcii věří, že letos je další úspěch blízko. Tým se kvalifikoval do finále Copy proti Barceloně a naději živí i v Evropské lize, kde ve čtvrtfinále narazí na Villarreal.

S 84 sezónami v La Lize je Valencia čtvrtým nejúspěšnějším španělským celkem, stejnou pozici drží, i pokud jde o počet bodů v historické tabulce a počtu získaných trofejí. Mezi klubové legendy patří Fernando Gómez Colomer, Ricardo Penella Arias, Miguel Ángel Angulo, Santi Cañizares, David Albelda, Manuel Mestre, Mario Kempes, Waldo Machado či Edmundo Suárez - s 238 nejlepší střelec Netopýrů.

Stoleté výročí oslavili fanoušci v ulicích města, kde pro ně byl připraven bohatý doprovodný program. 

Vše podstatné o fotbalovém klubu Valencia CF, včetně aktuálního zpravodajství, najdete na stránkách www.valenciacf.cz.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace