Ve Španělsku věří odchovancům nejvíce z elitních evropských lig

Kádr Barcelony ze sezóny 2011/2012 (© as.com)

Odchovanci, kteří se usadí v prvním týmu, jsou v každém klubu ceněných zbožím a patří mezi oblíbence fanoušků. Příznivce La Ligy může těšit, že ve španělské soutěži dostávají nejvíce prostoru ze všech předních evropských lig.

Společnost CIES zveřejnila statistku napříč 31 nejvyššímí soutěžemi kontinentu za posledních osm let, z níž plyne, že se důvěra v odchovance každou sezónou snižuje. Zatímco v roce 2009 tvořili 23,2 procent kádru, vloni to bylo jen 18,4 procent.

Největší možnost prosadit se do prvního týmu mají odchovanci ve slovenských klubech, kde mezi roky 2009 a 2017 tvořili 36,3 procent kádru. Následuje Chorvatsko (32,5 procent) a Izrael (32). Pokud jde o elitní ligy, pak vede La Liga (23,6 procent), s níž drží krok jen francouzská Ligue 1 (23,2). Německá Bundesliga (15,1), anglická Premier League (14,1), která je jednoznačně nejbohatší soutěží světa, což se odráží i v množství drahých přestupů, a italská Serie A (9,1) následují s velkým odstupem.

Mistři jednotlivých zemí měli za osm let byli v kádru průměrně 24,1 procent odchovanců. Primát drží Barcelona za rok 2012 společně s rumunským Viitorulem Constanţa z předloňska. Oba celky se pyšnily 57,7 procenty hráčů, které si samy vychovaly. 

Španělsko je hned po Nizozemsku zemí, kde vítězové spoléhají na odchovance nejvíce. Španělský mistr má průměrně v mužstvu 40,7 procent odchovanců.

Několik týmů pozvedlo domácí titul i bez odchovanců. Z předních lig hráli zanedbatelnou roli v mistrovské sezóně Juventusu 2014/2015. Stará dáma tehdy vystačila se 4 procenty odchovanců.

Za odchovance klubu se podle UEFA považuje takový hráč, který v něm ve věku mezi 15 a 21 lety stráví alespoň 3 roky.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace