Velká jména, velké ambice a... sestup do Segundy

Jimmy Floyd Hasselbaink a Rubén Baraja v dresu Atlética (© marca.es)

Sestavit papírově silný kádr se nemusí rovnat úspěchu. V době nedávné to poznalo hned několik klubů, které i s velkými jmény a pohárovými ambicemi skončily na posledních místech ligové tabulky a sestoupily do Segundy.

V Seville, Atléticu, Celtě, Zaragoze či Villarrealu možná doteď nechápou, kde se stala chyba, která místo kontinentálních soutěží přinesla sesun do druhé ligy.

Pojďme si jednotlivé případy připomenout.

Sevilla 1996/1997

Historické osobnosti Sevilly jako Prieto a Manolo Jiménez v obraně, ve středu pole Almeyda, jenž prošel slavnými italskými kluby Laziem, Parmou a Interem Milán, umění Prosinečkiho a Tsartase a v útoku Salva, který se v dresu Racingu stal Pichichim Primery, a José Mari, později hráč AC Milán. A pád do druhé ligy.

Atlético 1999/2000

V jedenáctce, která sestoupila do Segundy, byli tři ligoví mistři z před čtyř let - Molina, Santi a Kiko, Baraja pozdeji dosáhl na titul s Valencií a Solari na dva s Realem Madrid. Capdevila se Španělskem dokonce triumfoval na mistrovství světa. Valerón patřil mezi nejlepší záložníky La Ligy své doby, Hasselbaink byl dvojnásobný nejlepší střelec Premier Lague. Ve středu pole působil i český fotbalista Radek Bejbl.

Celta Vigo 2003/2004

Velmi podobná jedenáctka té, která v předchozí sezóně skončila na čtvrtém místě, s nímž byla spojena vstupenka do Ligy mistrů. Právě účinkování v nejprestižnějším poháru se na výkonech Celty v domácí soutěži podepsalo. Celta vyhrála v rámci Ligy mistrů na San Siru nad AC Milán a postoupila do osmifinále, kde padla s Arsenalem. Lotina byl odvolán po 21. ligovém kole, ani jeho nástupci Antić a později Carnero ale katastrofě nezabránili.

Zaragoza 2007/2008

V brance César Sánchez, sběratel trofejí na klubové scéně, v obraně Ayala, dvojnásobný šampion španělské ligy s Valencií, vítěz Serie A s AC Milán a vůdce defenzivy Argentiny. Ve středové řadě vycházející hvězdy Zapater a Gabi, kteří se točili s nikým menším než s Aimarem, a v útoku obávané trio Oliveira (vítěz ligy a Poháru UEFA s Valencií a Ligy mistrů s AC Milán), Sergio García (mistr Evropy se Španělskem) a Diego Milito (vítěz ligy a Ligy mistrů s Interem Milán o dva roky později).

Villarreal 2011/2012

Stejně jako výše zmíněnou Celtu, i Villarreal poznamenal boj na více frontách. S nároky Ligy mistrů a ligy současně se Žlutá ponorka nevyrovnala, byť se základní sestava změnila oproti předešlému roku jen minimálně (odešel Cazorla a Rossi měl problémy se zraněními). Karambol v závěrečném ligovém kole znamenal pád do Segundy. Falcao z Atlética se do sítě Villarrealu trefil v 87. minutě posledního zápasu a Villarreal v kombinaci s dalšími výsledky kola senzačně sestoupil. 

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace