Velký balvan zodpovědnosti

Felipe Caicedo (©ecuavisa.com)

Cristiano Ronaldo a Leo Messi letos perně bojují o korunu krále střelců Primera Division. Oba k dnešnímu dni nasázeli velmi slušných 27 branek (podle deníku Marca má Portugalec dokonce o jednu trefu navíc). Jenže po španělských trávnících nám pobíhá i jiný druh útočníků.

Jejich střelecké účty jsou sice mnohem skromnější, než u výše zmíněných superstar, nicméně jejich váha v mužstvu je minimálně stejná, ne-li větší. A zástupcem téhle grupy je například Ekvádorec Felipe Caicedo, jenž v letošní sezóně obléká dres azulgranas, ovšem těch z Levante.

Felipe v probíhajícím ročníku nasázel již jedenáct branek a díky této cifře se nesmazatelně zapsal do nepříliš košatých prvoligových dějin klubu.  Žádný hráč totiž během jednoho ročníku nebyl tak střelecky plodný jako mladý Jihoameričan. Dosavadní nejlepší bilancí se mohl pochlubit Pepín, jenž ve třiceti zápasech ročníku 1963-64 pokořil soupeřovy gólmany celkem desetkrát. Doposud se tomuto rekordu nejvíce přiblížil Mustapha Riga, jenž v posledním ročníku, kdy Levante působilo v Primera Division, zaregistroval 9 přesných tref.

Před startem nového ročníku věřil Levante málokdo. Mnoho fanoušků a dokonce i expertů vidělo v tomto celku jednoho z hlavních kandidátů sestupu. A podle výsledků úvodních zápasů jim hráči v modro-červených dresech dávali víceméně zapravdu. Jenže díky Caicedovým gólům se tato neblahá perspektiva začala pomalu měnit. Jeho góly nyní drží  Levante na celkem příjemné dvanácté pozici. A vezmeme-li v úvahu pouze tabulku odvetných zápasů, tzv. segundu vueltu, Levante je na skvělém čtvrtém místě za Barcou, Realem a Valencií!

Velkou předností Felipe Caiceda je rovněž široký repertoár při zakončování útočných akcí.  Branky dává všemi možnými způsoby. Chyběl mu jen gólový zásah hlavou. No, i toho už se dočkal, právě v nedělním historickém zápase proti Espanyolu (1:0) na stadionu Ciutat de València. „Dělali jsme si s trenérem legraci, protože jsem doposud nedal gól hlavou. Ale už jsem ukázal, že umím dát gól i takhle,“ vtipkoval  Caicedo v mix zóně po vítězném zápase. A ještě nesmíme zapomenout na další velmi důležitou přednost tohoto snajpra. Produktivita. Celých čtyřicet procent jeho projektilů končí za zády protivníkova brankáře. V tomto ohledu je nejlepší v celé ligové soutěži.

Caicedo je pro Levante důležitý i po ekonomické stránce. Již v lednovém přestupním termínu byl o jeho služby velký zájem, ale slib, který hráč dal, že vydrží v klubu až do konce sezóny, dodržel. Manchester City ho v létě naposlední chvíli uvolnil do Levante na hostování v němž byla zahrnuta i klauzule na možný prodej za jeden milion eur. Zpočátku byla tato vsuvka ve smlouvě pouze bezvýznamná. Jenže jak se postupně Caicedo rozstřílel začali v Levante vážně uvažovat o naplnění této opce. „Myslím, že jsem levný, hodně levný,“ komentoval tuto situaci samotný hráč. Zdá se, že stále zadlužený klub přeci jen uvolní milion eur, aby ho později prodal zájemci, jenž za něj zaplatí mnohem víc a díky tomu by se lehce ulevilo neblahé ekonomické situaci společnosti.

Byť Caicedo nemůže narušit duel Cristiano – Messi, nese na svých zádech mnohem větší balvan zodpovědnosti. Svým způsobem na něm závisí i další život klubu. Nejprve svými góly musí dostrkat tenhle dvaadvacetiletý světoběžník Levante k záchraně a pak přijdou na řadu peníze.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace