Věří Emery canteře?

Francisco Román Alarcón Suárez (© google.com)

Nejeden fanoušek Valencie si dnes a denně pokládá otázku co se děje s klubovou canterou? Proč klubové vedení nechává utéct mladé nadějné fotbalisty, kteří hrají klíčovou úlohu v mládežnických kategoriích španělské reprezentace? Příznivci netopýru často nechápou, proč trenér Unai Emery nevyužívá služeb těchto fotbalistů. Kouč, jenž podle svých slov údajně v klubu po této sezóně skončí, udržel v prvním týmu během svého čtyřletého působení pouze dva produkty cantery, které pod jeho vedením debutovali – Jordi Albu a Vicente Guaitu. Co se týče Alby, jehož původním postem byl krajní záložník, využil zranění levého obránce Mathieua a svými výkony se dokázal propracovat až do reprezentace a stát se středem zájmu mnoha evropských velkoklubů. Rovněž brankáři z Torrente přihrálo příležitost zranění jeho kolegů Césara a Miguela Ángela Moyi v minulé sezóně.

Mnoho mladíků z valencijské rezervy ale po premiéře v áčku zavítalo z různých důvodů buď zpátky do béčka, nebo dokonce Los ché nadobro opustili a zkusili hledat štěstí jinde. Nejzářivějším příkladem, na nějž si asi vzpomenou úplně všichni, jenž opustil Mestallu pro nedostatek příležitostí je zřejmě Francisco Román Alarcón Suárez „Isco“. Tenhle dvacetiletý boreček o sobě dává v Málaze hodně hlasitě vědět a je jedním z objevů právě dobíhající ligové sezóny. Rodák z Arroya de la Miel, předměstí Málagy, byl angažován Valencií v roce 2006 z Atlética Benamiel. Prošel juniorskými kategoriemi netopýrů až se stal klíčovým článkem v postupu valencijského béčka do Segunda División B. Když Unai Emery zpozoroval, jakýže klenot se to skrývá v domácí šperkovnici, neváhal a poctil mladého záložníka premiérou v dresu prvního týmu 11.listopadu 2010 v pohárovém duelu proti Logroñes. Isco bez sebemenšího náznaku nervozity zasadil bezmocnému protivníkovi dvě gólové rány, z nichž jedna byl opravdu excelentní. Valná většina diváků v ochozech v něm viděla naprosto odlišného hráče, který dokáže dávat rozhodující góly a to mu bylo pouhých osmnáct. Jenže Unai se rozhodl vrátit Isca zpět do rezervy, aby pomáhal v Tercera División. Sice převážně trénoval s prvním týmem, nicméně jeho starty byly minimální a převážně se jednalo o závěrečné minuty utkání. 

Loni v létě v kvalifikačním utkání pro EURO 19 proti Černé Hoře odehrál opravdu úžasný part, na který se bude vzpomínat hodně dlouho. Tenhle duel vzbudil zájem mnoha klubů, mezi nimiž byla i Málaga. Andaluzký klub  Iscovi nabídl mnohem vyšší plat, než měl ve Valencii a především návrat na rodnou hroudu. Francisco kývnul a Málaga vysázela na stůl šest milionů eur, což byla výše výkupní klauzule. Učinil Isco ono rozhodnutí proto, že nedostával příležitost v prvním týmu?

Aktuálně se něco podobného děje i u dalších dvou hráčů, Paca Alcácera a Juana Bernata. Bernatovi se poměrně povedla letní příprava, díky níž si vysloužil místo v základní sestavě v úvodním ligovém duelu proti Racingu Santander. Jenže v poločase nepříliš povedeného duelu střídal a pak už se do hry dostal jenom třikrát. Alcácer sice s prvním týmem trénuje, ale šancí dostává opravdu minimum, ať už je to kvůli Robertu Soldadovi, nebo proto, že ho Emery ještě nevidí dostatečně zralého pro takovou roli. Na jeho adresu přišlo hodně nabídek k hostování ve vyšší soutěži, než je Segunda B, kde právě teď působí. Jenže Unai Emery a klubové vedení rozhodlo, že ho chtějí mít blízko po ruce. Těžko říci, jestli je lepší mít takového fotbalistu blízko v bojích v Segunda B aby rezerva nespadla do Tercery, nebo v Elche, které v Segundě bojuje o postup mezi elitu. Dokonce i třetí možnost, mít ho jako druhého útočníka za Soldadem místo vyhaslého Adurize a Jonáse, který fyzicky nesplňuje předpoklady, by se příznivcům zamlouvala mnohem víc. 

Během čtyř sezón Emery moc příležitostí mladíkům z cantery nedopřál. Možná je to kvůli tlaku, který na jeho post existuje, nebo jednoduše proto, že je ještě nevidí připravené pro tak náročnou misi. Fanoušci netopýrů do mládeže vkládají velké naděje a chtějí je vidět na trávníku Mestally, ale jestli se tak nestane, dojde zřejmě k dalším úprkům á lá Isco.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace