Vilanovova Barcelona: Lepší produktivita a více branek z dálky

Guardiola má ve Vilanovovi zdatného nástupce (© marca.es)

Barcelona Tita Vilanovy se v porovnání s tou Pepa Guardioly nemá za co stydět. Ba co více, v některých ohledech současný kouč toho v katalánském klubu historicky nejúspěšnějšího překonává.

Nejlepší vstup do sezóny, jaký Primera pamatuje, první místo s pohodlným náskokem na pronásledovatele, hladký postup v Lize mistrů i v Královském poháru... K tomu všemu přidává Tito Vilanova ještě vylepšenou produktivitu a větší počet branek dosažených z prostoru za hranicí velkého vápna.

I díky tomu dokáže Barcelona vyhrávat zápasy. Zatímco pod Pepem Guardiolou byl proti soupeřům, kteří zaparkují před vlastní brankou autobus, plán B v podobě střel ze střední vzdálenosti využíván minimálně, pod Vilanovou se stal právoplatnou zbraní.

V této fázi sezóny mají Blaugranas na kontě už 12 gólů dosažených zpoza velkého vápna. To je prakticky dvojnásobek cifry, která byla obvyklá za Guardiolova čtyřletého období. Zajímavostí je, že listopadová výhra 4-2 na půdě Mallorcy se zrodila výhradně díky ranám zdálky.

Došlo také k navýšení střelecké úspěšnosti. Za zády brankářů nekončí 7,1 procent střeleckých pokusů Barcelony, jako tomu bylo v nejlepším roce Guardioly, ale rovnou 12,5 procent. Vilanova ví, že soupeři stále lépe čtou tiki-taku a umí se na ni připravit, a proto musí tradiční systém stále zdokonalovat novými prvky. A to se mu zatím daří.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace