Výměna trenéra Juradovi moc neprospěla

José Manuel Jurado (© as.com)

Dnes večer je na programu čtvrtfinálová bitva Evropské ligy mezi německým klubem Schalke 04 a španělským Athleticem Bilbao. Pikantní na tomto souboje bude mimo jiné i to, že na „druhé“ straně barikády válčí i tři španělští krajánci. Kromě bývalé hvězdy Realu Madrid Raúla Gonzálese a mladého rodáka z Valladolidu Sergia Escudera figuruje na soupisce týmu z Gelsenkirchenu i José Manuel Jurado, jenž si ovšem letos pod novým trenér Stevensem moc nezahraje. „Je obtížné se s tím smířit“, říká o svém vysedávání na lavičce náhradníků. Kdeže loňské sněhy jsou, kdy společně s Raúlem a Huntelaarem postoupili až do semifinále Ligy mistrů a získali Německý pohár i díky jeho brance. Trenérská výměna Ralfa Ragnicka za Huuba Stevense pro něj nepřinesla nic pozitivního, neboť kouč, který Schalke dovedl k vítězství v poháru UEFA v roce 1996, nenašel, snad prozatím, v hráči, jenž prošel Realem, Atléticem a Mallorcou, potřebnou důvěru.

V letošní sezóně nejste tak nepostradatelný?

Nedostávám tolik prostoru. Trenér se mnou moc nepočítá.

Dal vám Huub Stevens nějaké vysvětlení?

Když se mnou mluvil, říkal, že jsem kvalitní hráč. Byly okamžiky, kdy jsem i hrál. Teď ne.

V Německu se říká, že vaše role náhradníka má hodně co do činění s tím, že ztrácíte hodně míčů. Při přihrávání hodně riskujete.

Mám svůj styl hry směrem dopředu a nebudu ho měnit. Občas zariskuji, ale je potřeba to zkoušet.

Ještě se vám prý vyčítá, že nebráníte tak, jak byste měl?

Očividně nedělám práci, kterou dělají střední záložníci. Každý má svoji roli. Já musím týmu pomáhat a být klíčovým hráčem s míčem u nohy, ačkoliv mne to nezprošťuje toho, abych podpořil mužstvo při bránění. 

Jaký pro vás byl, nebo je, největší problém při zvykání na nové prostředí?

Nezaznamenal jsem žádný problém s adaptací. Jestli už něco, pak snad jen, že zdejší fotbal je víc o výdrži, nahoru, dolů. Ve Španělsku se víc drží míč. Jenže to jediné co potřebuji, abych to vydržel, je hodně hrát a mít zápasový rytmus. Nyní jednou hraji a čtyřikrát ne. To je těžké. 

Raúl v obraně pomáhá hodně a v Německu ho za to hodnotí kladně. Ubližuje vám, že vás s ním srovnávají?

Doufám, že mě s Raúlem nesrovnávají. On byl takový celý svůj život.

Ve svém posledním období v Realu se již Raúl hodně stahoval do středu pole. Teď už je to samozřejmost.

Sbíhá si do středu pole, protože tady je mnohem obtížnější dostat míč dopředu. On je rád v kontaktu s míčem a z toho důvodu má tendenci víc se vracet.

Raúl je kapitánem Schalke, byť nemumí německy. Jak to dělá, že je z něj lídr týmu?

Fotbalová řeč, jak se říká, je univerzální a on je přirozený vůdce.

Šel Huntelaar hodně nahoru od chvíle, co opustil Real Madrid?

V Realu jsme se nepotkali. Pravdou je, že dává hodně gólů. Hraje dobře a to je pro nás pozitivní.

Je pravda, že vás klub dosadil na listinu hráčů, které je ochoten prodat, aby měl peníze na Huntelaara a že vás chtějí v Itálii? Tak jako to bylo v Atléticu, stal jste se znovu jakýmsi řešením ekonomických problémů...

Ne, o tom jsem nic neslyšel, že bych byl na nějakém seznamu hráčů na prodej. To o té Itálii jsem četl v novinách, údajně měl zájem Inter...Ale do očí mi nikdo nic neřekl. Co se týče mého odchodu z Atlética, byla to dobrá nabídka pro obě strany. 

Jaký je vlastně styl Schalke?

Hodně ho měníme.

Měníte ho proto, že trenér nemůže najít ten ideální, nebo podle soupeře?

Podle soupeře.

Jsou si fanoušci Schalke a Athleticu hodně podobní?

Ano. Tady se klub rovněž bere, jako by to bylo náboženství.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace