Výrobna fotbalistů pro Evropu

Další čtyři "uprchlíci" (© marca.es)

Ve středu Álvaro Negredo, v úterý Thiago Alcántara a José Gómez Campaña, v minulých týdnech Jesús Navas, Joaquín nebo Fernando Llorente. Fotbalová emigrace Španělů už není výjimkou, ale pravidlem.

V uplynulé sezóně působilo za hranicemi 212 španělských hráčů. Letos jich k nim přibylo už dalších 18. Devět z 23 členů soupisky, s níž La Roja absolvovala letošní Pohár FIFA, si vydělává mimo zemi, kde se narodili.

Fenomén, který ohrožuje kvalitu La Ligy, má zejména dva důvody. Tím hlavním jsou peníze, o které jde vždy až v první řadě. Španělsko postihla finanční krize mnohem více než Anglii nebo Německo. Druhým pak veleúspěšná éra španělské kopané. Hráči této země se stali žádaným zbožím po celé Evropě.

"Španělské hráče chtějí všude, protože všude chtějí hrát jako španělský národní tým," říká Ginés Carvajal, agent mnoha fotbalistů, mezi nimiž je i Barceloňan Gerard Deulofeu, nová posila Evertonu. Podle jeho slov se blíží doba, kdy bude většina reprezentace složená z krajánků.

Na každý zápas rezervních týmů Barcelony nebo Realu Madrid se akredituje zhruba 25 lovců talentů. I o fotbalisty jiných klubů je ale v Evropě zájem. Brankář Betisu Adrián si mohl se "svými" zahrát Evropskou ligu, místo toho zvolil přestup do West Hamu, desátému týmu Premier League. 

"Smlouva je rozhodující. Nyní musíme všemu věnovat více času, hlídat vývoj hráče. Finanční situace nás donutila stát se exportní zemí. Taková je realita, musíme si ji přiznat," říká nejmenovaný sportovní ředitel se zkušenostmi z několika klubů Primery. "Vždy ale budeme konkurenceschopní. Zásobárna talentů je nevyčerpatelná. Ve Španělsku pracujeme s mládeží lépe než kde jinde. Díky současné situaci dostávají šanci kluci, kteří by ji za jiných podmínek nedostali."

Peníze jsou důvodem číslo jedna, stále ale platí, že mnoho španělských mladíků fascinuje Premier League. Nejen kvůli zvláštní atmosféře na stadionech, ale i díky příkladu Cesca Fàbregase, v jehož šlépějích chtějí jít. Experti ale varují, že v jeho případě šlo spíše o výjimku. "Fotbalisté, kteří se teprve tvoří, tak nečiní v Anglii lépe než ve Španělsku. Naopak, zkušenosti nám říkají, že drtivá většina z nich odchodem do ciziny svůj vývoj zastaví," říkají.

Vedení La Ligy si s momentálním stavem těžkou hlavu nedělá. Bere ho jako daň za snahu dostat kluby v těžké době do finanční rovnováhy. Naopak si pochvalují, že peníze z největších letošních přestupů, ať už šlo o Falcaa, Illarramendiho nebo Isca, zůstaly ve Španělsku. V posledních letech navíc byla soutěž vyrovnanější, každý mohl porazit každého, o poháry i udržení se bojovalo do poslední minuty. S výjimkou Barcelony a Realu Madrid, samozřejmě. Oba giganti hrají svou vlastní ligu, pro ostatní nedostižnou.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace